De nieuwe leggers en de eerste nieuwe vlakdelen.
De nieuwe leggers en de eerste nieuwe vlakdelen.

Kwart benodigd bedrag restauratie HZ 108 binnen

Algemeen

HUIZEN - "Het gaat de goede kant op met de restauratie van de Huizer botter Janus Kok HZ 108", laat de Stichting Huizer Botters weten. "Het grootste deel van de leggers, spanten en knieen, die vernieuwd moesten worden, zitten er in."

De deken - het bovenste deel van de bodem - aan de stuurboordkant is met knieen vrijwel klaar. De eerste twee vlakdelen zijn vernieuwd tot onder de bun. En aan stuurboord zit de eerste nieuwe gang erin.

Het benodigde hout is gekocht. Eind juli wordt de balans opgemaakt voor wat betreft de planning. De stichting gaat er nog steeds vanuit dat de restauratie voor de werf in november klaar is. Dan moeten zij zelf aan de afwerking beginnen.

Tegenvallers
De eerste tegenvallers waren er ook, maar die werden gecompenseerd door meevallers. "We hoefden de post onvoorzien toen nog niet aan te spreken, maar dat is bij ons bezoek van de 27e juli veranderd."

"De dorpel, kalverzitters en de opvulstukken in het zeilwerk zijn verdacht van schimmel, dus die moeten er ook uit. Daardoor moeten we voor het eerst 5.000 euro extra uit de post onvoorzien overhevelen in de begroting. Jammer maar nodig!"

Red de HZ 108
Om het geld binnen te krijgen is de stichting begonnen met de actie Red de HZ 108. "Deze loopt goed. Niet dat we er al zijn, inmiddels staat er 25% van het benodigde bedrag - 50.000 euro - op onze bankrekening en hebben we harde toezeggingen voor de volgend 25%."

De stichting heeft nog enkele acties voor de boeg en blijft om steun vragen. "Met het vertrouwen dat we de HZ 108 in april 2016 weer terugzien in Huizen, in volle glorie. Tot dan kan iedereen het project nog steunen."

Uit de krant