Ineke van Herwerden met haar onderscheiding naast burgemeester Fons Hertog die haar daarmee blij verraste.
Ineke van Herwerden met haar onderscheiding naast burgemeester Fons Hertog die haar daarmee blij verraste.

Lintje voor Ineke van Herwerden bij uitreiking eerste Huizer woordenboek

Algemeen

HUIZEN - Ineke van Herwerden, de drijvende kracht achter de dialectwerkgroep en de presentatie van het eerste exemplaar van het Woordenboek Huizer Dialect vanmiddag, werd zelf verrast met een koninklijke onderscheiding.

"Ik had natuurlijk allemaal mensen uitgenodigd voor deze presentatie. Het is gek dat ik nu een onderscheiding krijgt, want dat hadden ik en zij natuurlijk niet verwacht", zei ze na afloop van de presentatie.

Eerste exemplaar
Zij mocht zelf het eerste exemplaar van het boek overhandigen aan cultuurwethouder Gerrit Pas. Het boek is vanaf morgen, zaterdag 10 oktober, ook te koop voor € 19,50 bij Boekhandel Flevo, Bruna en het Huizer Museum.

Leden van de Historische Kring kunnen het boek met korting, voor € 15,-, kopen bij het secretariaat van de vereniging, waar de Werkgroep Huizer Dialect sinds 2002 onderdeel van is.

1971
"De werkgroep bestond al eerder als de historische kring", vertelde Van Herwerden eerder tijdens de presentatie. "Ik werd door de toenmalige wethouder in 1971 gevraagd of ik wilde helpen om een werkgroep te vormen die het Huizer dialect vast zou leggen om ooit een woordenboek uit te brengen."

Door allerlei omstandigheden gebeurde dat niet direct, maar vandaag werd eindelijk dan toch in het bijzijn van mede-auteur Stephan de Vos en zijn ouders en een volle raadzaal met belangstellenden het eerste exemplaar uitgereikt.

Vrijwilligerswerk
"Ik draag dan ook het lintje op aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt", sloot Van Herwerden de presentatie af, ook al kreeg zij de onderscheiding omdat zij nog veel meer vrijwilligerswerk heeft gedaan dan alleen werken aan het Woordenboek Huizer Dialect.

Lees woensdag meer in het HuizerNieuws.

Wethouder Gerrit Pas krijgt het eerste exemplaar van het Woordenboek Huizer Dialect.

Uit de krant