Een uitvoering tijdens het 25-jarig jubileum.
Een uitvoering tijdens het 25-jarig jubileum.

Turnvereniging Turnlust viert 75-jarig jubileum

Algemeen

HUIZEN - Turnvereniging Turnlust bestaat 75 jaar. Dit jubileumfeest viert de vereniging vandaag, zaterdag 10 oktober, met een speciaal verzorgde middag in Spant! in Bussum met om 13.30 en om 20.00 uur een spectaculaire show waarin de vereniging laat zien waar zij voor staat.

Turnlust, opgericht op 18 december 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog, kent inmiddels een rijke geschiedenis. Van glorietijden tot interne ruzies en van sportsuccessen tot een grote verhuizing. Voorzitter Ferry de Hoogen is uitermate trots: "Ik denk dat je zeker kunt zeggen dat we het heel goed doen."

Tweede Wereldoorlog
De vereniging startte op een moment dat je het niet meteen zou verwachten, namelijk in de Tweede Wereldoorlog. "Ondanks dat Nederland bezet gebied was, waren er toch een paar mensen die er iets voor voelden om in 1940 deze club op te richten."

Eerder waren er al activiteiten bij vereniging Koningin Wilhelmina, maar die werd in 1937 ontbonden. "Toen daarmee gestopt was, bleek dat toch een enorm gemis", vertelt de voorzitter. Met 75 geïnteresseerden werd een vergadering georganiseerd, waarin besloten werd om een nieuwe turnvereniging op te richten.

Voorschriften
De turnvereniging was meteen een succes. Wel werd er een duidelijk kledingvoorschrift ingevoerd. "De heren moesten een wit shirt met lange mouwen aan en daaronder een zwarte korte broek. Bij uitvoeringen mocht dit een lange witte broek zijn."

"De dames moesten een zwarte gymnastiekjurk aan met witte ceintuur, een punthalsje en korte, poffende mouwtjes. Tot slot moest men een klokkend rokje aan dat op de knieën zittend hoogstens 5 cm van de grond mocht hangen", leest De Hoogen uit een van de boekjes van het 25-jarig jubileum.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant