Ellen Teeuwissen en Bloem Damen zijn beheerders van WhatsAppgroepen en vanaf het begin betrokken bij de digitale buurtpreventie.
Ellen Teeuwissen en Bloem Damen zijn beheerders van WhatsAppgroepen en vanaf het begin betrokken bij de digitale buurtpreventie.

WhatsAppgroepen: 'Extra oren en ogen voor de politie'

Algemeen

HUIZEN - Sinds een half jaar kent deze gemeente een nieuwe vorm van buurtpreventie. Via WhatsApp worden mensen op de hoogte gehouden van mogelijke incidenten in hun eigen buurt met als doel het terugdringen van het aantal woninginbraken in Huizen.

De gemeente steunt het initiatief en hoopt dat hiermee het aantal woninginbraken verminderd kan worden. Volgens Bloem Damen en Ellen Teeuwissen, vanaf het begin betrokken bij dit burgerinitiatief, is het een groot succes. "Huizen loopt voorop!"

Melding
Het is dinsdagmiddag als er een melding binnenkomt bij WhatsAppbuurtpreventiegroep Wijk 5. Een bewoner ziet een man die van elke auto in de straat foto's aan het maken is en daar rustig de tijd voor neemt.

Omdat ze het niet helemaal vertrouwt, schakelt ze medebewoners in en vraagt wat ze kan doen. Geadviseerd wordt om 112 te bellen en de bewegingen van de man door te geven via WhatsApp.

Doordat meerdere mensen alert waren voor deze man en constant details doorgaven over zijn looproute, kreeg de politie de man al snel in de gaten. De man wist uiteindelijk te ontkomen, maar heeft niets kunnen stelen.

Praktijkvoorbeeld
Voor Bloem Damen en Ellen Teeuwissen is dit een mooi praktijkvoorbeeld van de meerwaarde van een WhatsAppbuurtpreventiegroep.

Doordat buurtbewoners scherp zijn en elkaar attenderen op verdacht gedrag kon deze autodief gestoord worden. Met de komst van de buurtpreventiegroepen kunnen buurten dus veiliger worden, omdat mensen oplettender zijn.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant