Deo Juvante geeft door heel Europa concerten.
Deo Juvante geeft door heel Europa concerten.

Christelijke koorvereniging Deo Juvante bestaat 65 jaar

Algemeen

HUIZEN - Ze kunnen een aardige kerk vullen, de ruim 100 leden van Deo Juvante. Deze christelijke koorvereniging viert dit jaar haar 65-jarig bestaan. Het belooft een druk jaar te worden met een aantal grote optredens, een cd-opname en om te beginnen een bazaar.

Ans Haarman, voorzitter van Deo Juvante, vertelt enthousiast over alle activiteiten van 'haar koor'. Ze is zelf al 21 jaar lid en heeft in die tijd de nodige mensen zien komen en gaan, hoewel de meeste erg trouw zijn.

Variatie
Het aantal leden is de laatste jaren dan wel afgenomen, het waren er ooit zo'n 140, de variatie tussen de verschillende stemmen is groot, volgens Haarman. Ze hebben 34 sopranen, evenzoveel altstemmen en ook het aantal bassen en tenoren is gelijk verdeeld.

"We zijn een gemengd koor en daardoor kunnen we veel variatie in klank maken", legt ze uit. De mannen, ongeveer dertig, zijn wel in de minderheid, maar volgens Haarman vormen ze wel een 'dijk van een mannenpartij'.

Huiskamer
Met tien leden rond een orgel in een huiskamer begonnen het koor ooit en inmiddels heeft het tal van grote (televisie)optredens, concertreizen naar Berlijn en een aantal cd's en dvd's op zijn naam staan.

Het koor trad op in Berlijn, in de Dom in Utrecht, Het Concertgebouw in Amsterdam, de Onze Lieve Vrouwe-Basiliek in Maastricht en in Wenen. Haarman: "Dan krijg je wel kippenvel als je als koor uit Huizen in Wenen staat te zingen."

Dirigent
Maar ook dichter bij huis zijn ze regelmatig te horen. In Bussum in de Koepelkerk, in de Kruiskerk in Huizen en in de Grote Kerk in Naarden. En de dirigent die hen al ruim 35 jaar begeleidt is ook niet de minste: Bert Moll. Volgens Haarman is hij van onschatbare waarde voor het koor.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant