Voorzitter Ronald van der Woude bij de ingang van het Plankenierstheater. Nog even en dan houdt het hier op voor het toneelgezelschap.
Voorzitter Ronald van der Woude bij de ingang van het Plankenierstheater. Nog even en dan houdt het hier op voor het toneelgezelschap.

Plankeniers verlaten 'hun' theater aan de Flevolaan

Algemeen

HUIZEN - Toneelgezelschap De Plankeniers verlaat per 1 juli het theater aan de Flevolaan. De vereniging heeft 70 jaar in het monumentale theater gezeten en zal nu elders onderdak moeten vinden.

"Of we überhaupt doorgaan is nog maar de vraag, daar is momenteel geen zekerheid over te geven", aldus voorzitter Ronald van der Woude. Het bestuur heeft inmiddels alle betrokkenen via een brief op de hoogte gebracht van het nieuws.

Gebreken pand
Dat ze de locatie nu moeten verlaten komt niet als een enorme verrassing. Al twee jaar geleden constateerde Monumentenzorg een aantal gebreken aan het pand dat op de grens van Huizen en Naarden ligt.

"Dat gaat ons veel geld kosten en daar is ook best wel veel voor opgehaald. Tot nu toe hebben we het kleine theater heel lang in stand kunnen houden, ook al waren de afgelopen zeven à acht jaar al heel moeilijk."

Bruikleen
"Aanpassingen aan nieuwe normen kostten al 40.000 tot 50.000 euro", aldus Van der Woude. Het toneelgezelschap heeft het theater in bruikleen van Strengholt, onder de voorwaarde dat zij de voormalige graanschuur onderhouden. Op zich had de club graag het pand nog op willen knappen.

"In overleg met Strengholt zijn we overeengekomen dat, gezien de enorme toename van kosten en de terugloop in het aantal abonnees en vrijwilligers, de beste beslissing is om het Plankenierstheater te beëindigen."

Jammer
"Het is voor ons hier per 1 juli afgelopen. We zitten hier nu al 70 jaar. Dat hadden we feestelijk willen vieren, maar het loopt anders. Jammer, maar je moet wel reëel blijven."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant