Afbeelding

Jonge vandalen krijgen brief en kans op gebiedsverbod

Algemeen

HUIZEN - Jongeren die betrokken zijn bij vernielingen ontvangen uit handen van de politie een brief. Er zal tevens een gesprek volgen waar ook de ouders bij zullen zijn. Dat maakte burgemeester Fons Hertog bekend in een gesprek over veiligheid.

De brief moet dienen als middel om 'hinderlijke' jongeren extra bewust te maken van hun daden. Daarbij vermeldt de burgemeester in de brief dat hij, bij nieuwe incidenten die binnen drie maanden na het ontvangen van de brief plaatsvinden, het recht heeft om in te kunnen grijpen. Er kan een gebiedsverbod worden opgelegd.

Groep
Mede naar aanleiding van de recente incidenten rond winkelcentrum Oostermeent zijn de nieuwe plannen bedacht. Volgens Hertog is de groep jongeren die voor overlast zorgt in de gemeente klein. "Het gaat om tientallen, het zijn er niet zo heel veel. De kern bestaat uit een stuk of tien jongeren."

De burgemeester maakte de aanpak bekend tijdens een gesprek over de stand van zaken rond de veiligheid in het dorp. De plannen maken deel uit van een groter actieplan voor 2016 en 2017, gericht op de veiligheid.

Aanpak
Gekozen is om de prioriteit in de aanpak op drie onderwerpen te richten: jeugd en vernielingen, woninginbraken en de polarisatie in de gemeente. Voor de aanpak van vernieling wordt ingezet op een persoonsgerichte aanpak van vandalen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant