Jan Lavèn van het Platform Veilig Ondernemen legt burgemeester Fons Hertog uit wat de regeling van SODA inhoudt.
Jan Lavèn van het Platform Veilig Ondernemen legt burgemeester Fons Hertog uit wat de regeling van SODA inhoudt.

Winkeldieven gaan betalen door SODA

Algemeen

HUIZEN - Burgemeester Fons Hertog heeft vanmiddag in Winkelcentrum Oostermeent het startschot gegeven voor de regeling van SODA, Serviceorganisatie Directe Aansprakelijkstelling. Met deze regeling wordt geregeld dat winkeldieven voor hun daad betalen.

Winkeliers die aan de regeling meedoen, worden door SODA geholpen om de schade te verhalen op de winkeldieven. De organisatie heeft een koppeling met de politiesystemen en checkt wekelijks op er op het adres een winkeldiefstal heeft plaatsgevonden.

Rekening
De dader krijgt dan een rekening toegestuurd van 181 euro. Van deze rekeningen wordt 80% direct betaald. SODA houdt voor haar kosten hiervan 48 euro in en de winkelier krijgt 133 euro voor de geleden schade.

Jan Lavèn van het Platform Veilig Ondernemen, een samenwerkingsverband met onder andere de politie en de gemeenten, liet weten dat de winkeldief ook meteen een winkelverbod van een half jaar krijgt opgelegd.

Sticker
"Hoe meer winkeliers er aan de regeling meedoen, hoe meer het aantal winkeldiefstallen daalt. Dat kan tot 60 procent minder worden. Deelnemende winkels krijgen een sticker met 'Dieven betalen ...' en winkeldieven weten dan dat ze daar beter niet kunnen zijn."

Na de start gingen wijkagenten langs de winkeliers om te vragen om deel te nemen, zowel in Winkelcentrum Oostermeent als in Hart van Huizen. De winkeliersverenigingen van deze winkelcentra ondersteunen de regeling.

Uit de krant