Er zullen meer hectaren waterplanten gemaaid worden.
Er zullen meer hectaren waterplanten gemaaid worden.

Pakket maatregelen bestrijding waterplanten

Algemeen

HUIZEN - Extra geld, extra hectaren die gemaaid kunnen worden en een gerichte aanpak moeten het waterplantenprobleem deze zomer tackelen. Verantwoordelijk wethouder Gerrit Pas maakte deze maatregelen bekend na vragen uit de gemeenteraad.

Jaar in jaar uit is het rond de zomer een probleem voor waterliefhebbers: waterplanten. Het fonteinkruid zorgt voor veel overlast voor met name de pleziervaart. Regelmatig lopen boten er in vast met hun schroef en kunnen dan niet meer vooruit komen. Ondanks de inspanningen van de afgelopen jaren blijft het een grote bron van overlast.

Verdubbeling
"In de zomer van 2015 hebben wij hard gewerkt om te komen tot een acceptabel en bevaarbaar randmeer. Dat is ten dele geslaagd." Daarom is wethouder Pas actie gaan ondernemen om meer te kunnen doen tegen de overlast, en met succes. Allereerst is er een verdubbeling van het aantal hectaren dat gemaaid mag worden in het Gooi- en Eemmeer ten opzichte van vorig jaar.

Ten tweede heeft de wethouder besloten om gerichter te maaien. "Dat zijn met name gebieden rond recreatiegebieden en watersportgedeelten. Wij hebben dus naar de kaart gekeken en deze locaties gekozen." Met de gerichte aanpak hoopt de wethouder het meeste resultaat te boeken.

Recreatieondernemers
Daarnaast heeft Pas, met steun van onder meer Blaricum, extra geld beschikbaar kunnen stellen voor het maaien. "Er was nog een potje met 40.000 euro dat eigenlijk bestemd was voor promotiedoeleinden." De wethouder was er toch meer van overtuigd dat dit ingezet moest worden voor het maaien.

Ook hoopt de wethouder op de inzet van recreatieondernemers langs het water. "Ik hoop dat ook zij het maaien voor hun rekening gaan nemen. Voor elke hectare die zij maaien, doen wij er een hectare bovenop."

Uit de krant