Afbeelding

WhatsApp als middel tegen inbraken

Politie

HUIZEN – Enkele wijken in Huizen worden al weken geteisterd door criminelen die op jacht zijn naar auto-onderdelen. De politie zegt machteloos te staan tegen de effectieve aanpak van de criminelen. Toch denken de beheerders van de WhatsAppbuurtpreventiegroepen in Huizen dat de buurt een belangrijke rol kan spelen.

Sinds een jaar kent Huizen een nieuwe vorm van buurtpreventie. Via WhatsApp worden mensen op de hoogte gehouden van mogelijke incidenten in hun eigen buurt met als doel het terugdringen van het aantal inbraken in Huizen. Bloem Damen is een van de beheerders van de groepen en vanaf het begin betrokken. Via de WhatsAppgroepen krijgt zij vaak meldingen van verdachte situaties of leest ze verhalen van mensen die bestolen zijn.

Onrust
"Ik merk dat er een gevoel van onveiligheid hangt. Mensen zijn bang dat er wat kan gebeuren. Ik lees vaker dat mensen naar buiten gaan om toch even te controleren of er wat is gebeurd. Daar hebben mensen onrust van", analyseert Damen. Met name het Vierde Kwadrant is de laatste weken vaak in het nieuws. Twee weken terug werden hier in één nacht vier airbags ontvreemd bij verschillende auto's.

Patronen ontdekt
Inmiddels zijn de buurtbewoners zo scherp dat ze al enige patronen hebben ontdekt. Verdachte situaties en kentekens zijn doorgegeven aan de politie.

Volgens de groepbeheerder kunnen mensen soms meer doen dan ze denken. "Denk bijvoorbeeld aan iemand die dagelijks de hond uitlaat of de postbode. Die kennen vaak een buurt heel goed. Zij kunnen een wezenlijk verschil maken."

Lees het hele artikel in de digitale editie

Uit de krant