Ook bij de gemeente hangt de vlag weer halfstok, net als afgelopen vrijdag.
Ook bij de gemeente hangt de vlag weer halfstok, net als afgelopen vrijdag.

Dag van nationale rouw

Algemeen

HUIZEN - Minister-president Rutte heeft vandaag, woensdag 23 juli 2014, tot dag van nationale rouw verklaard. Op deze dag komen de eerste slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 aan in Eindhoven. Ook in Huizen is het mogelijk om samen te rouwen. Dit kan in de Thomaskerk aan de Huizermaatweg 61 in Huizen, meldt radio 6FM.

De kerk maakt deel uit van de RK Parochie Huizen/Blaricum-Bijvanck en wil iedereen tussen 19.00 uur en 21.30 uur in de gelegenheid te stellen een kaarsje op te steken, te bidden en iets op te schrijven in het aparte intentieboek. Om 20.00 uur zal de klok geluid worden, net als vele andere kerken dat zullen doen.

"Het initiatief van deze actie gaat uit van de burgemeester van Amsterdam. Uit deze stad kwamen 12 mede-Amsterdammers om. Ook in onze regio zijn er slachtoffers te betreuren. Voor hen, voor hun nabestaanden, maar ook voor onszelf willen wij op deze manier ons groot gevoel van verbondenheid in verdriet kenbaar maken", meldt de website van de parochie.

Minuut stilte
De vliegtuigen met de eerste lichamen worden rond 16.00 in Nederland verwacht. De aankomst zal worden gemarkeerd met een trompetsignaal en daarna zal er een minuut stilte worden gehouden. Verder kunnen op verschillende momenten van deze dag klokken worden geluid. Dit laatste geldt met name gedurende 5 minuten voor aankomst van de vliegtuigen. 

In verband met deze dag van nationale rouw heeft minister-president Rutte weer een bijzondere vlaginstructie uitgegeven en zullen alle gebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlag halfstok voeren.

Uit de krant