Borden waarschuwen bij het strand aan het Harderwijkerzand voor blauwalg
Borden waarschuwen bij het strand aan het Harderwijkerzand voor blauwalg
Update

Blauwalg Harderwijkerzand verdwenen

Algemeen

HUIZEN - De gemeente Huizen heeft dinsdag 5 augustus de borden weer weggehaald, toen na controle van de gemeente zelf bleek dat de blauwalgen verdwenen waren. Mocht er weer blauwalg komen, dan zal de gemeente de borden weer plaatsen en dit op haar website  melden.

Oorspronkelijk bericht
De gemeente Huizen waarschuwt sinds donderdag 31 juli voor blauwalg bij het strand aan het Harderwijkerzand. "Het Harderwijkerzand is momenteel geen officiële zwemlocatie, maar desondanks wordt er soms toch gezwommen", meldt de website.

"Uit bemonstering is gebleken dat de kwaliteit van het water bij het Harderwijkerzand een aantal normen overschrijdt. Zowel de hoeveelheid gemeten blauwalgen, als overige bacteriën overschrijden de vereiste normen. Als gevolg hiervan waarschuwt de Gemeente Huizen zwemmers door middel van borden bij het strand om hier alert op te zijn."

Advies
Op de website en de borden aan het strand wordt het advies gegeven
 om niet in het water te gaan als dit niet nodig is en anders na het zwemmen goed af te spoelen onder de douche. "De overschrijdingen worden veroorzaakt door de aanhoudende warmte en de windrichting. Door een voornamelijk Noordenwind was de doorstroming de afgelopen dagen slecht. De verwachting is dat de overschrijdingen snel afnemen, omdat de wind inmiddels is gedraaid."

Nieuwe meting
Begin volgende week wordt er opnieuw gemeten en wordt bekend of de waarschuwing blijft of dat de waarden weer binnen de gestelde normen zijn en de waarschuwing kan worden ingetrokken.

Uit de krant