Afbeelding

Paspoorten van Huizer 'jihad-gezinnen' afgepakt

Algemeen

HUIZEN - De politie heeft paspoorten van twee Huizer 'jihad-gezinnen' afgepakt. Dat moet voorkomen dat de Huizers naar Syrië vertrekken. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt op een persconferentie op zaterdagmorgen.

De dag ervoor waren burgemeester Hertog van de gemeente Huizen, het Openbaar Ministerie, de politie en de Raad voor de Kinderbescherming ingelicht, middels een ambtsbericht over het feit dat er sterke aanwijzingen waren dat twee gezinnen uit Huizen voorbereidingen troffen om zich te vestigen in Syrië in het kalifaat van de Islamitische Staat (IS). Onderzoek had uitgewezen dat het ging om een gezin met een kind en een gezin met vijf kinderen.

Paspoorten vervallen verklaard
Op basis van deze aanwijzingen hebben gemeente, Openbaar Ministerie, politie en de Raad voor de Kinderbescherming direct gezamenlijk opgetreden. Die avond heeft de gemeente samen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheidheid (NCTV) voorgenomen om de paspoorten van de betrokken gezinnen vervallen te verklaren.

Dit houdt in dat zij niet meer beschikken over een paspoort en er geen nieuw paspoort kan worden uitgegeven. Daarmee wordt voorkomen dat deze personen en hun kinderen kunnen uitreizen.

Kinderbescherming
De Raad voor de Kinderbescherming heeft gisterenavond ook meteen de woonadressen van de twee gezinnen bezocht. Aanleiding daarvoor was het waarborgen van de veiligheid van de kinderen.

De kinderen uit beide gezinnen zijn die avond uit huis geplaatst op grond van een machtiging van de kinderrechter. Zij zijn ondergebracht op veilige adressen.

Strafrechterlijk onderzoek
Direct is er ook een strafrechterlijk onderzoek gestart. De verdenking bestaat uit het steunen van de gewapende strijd van terroristische beweging IS en zich met dit doel te willen vestigen in Syrië.

In dit kader zijn er huiszoekingen geweest. Daarbij zijn er vier volwassenen aangehouden. Het betreft twee mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 30 tot 34 jaar, allen woonachtig in Huizen.

Lees hier de verklaring van de burgemeester Den Hertog: 'Als mens en burgemeester raken deze gebeurtenissen mij'

Lees hier het artikel Raadsleden niet blij met laat inlichten over vervallen van paspoorten

Uit de krant