www.huizen.nl
www.huizen.nl

Den Hertog: 'Als mens en burgemeester raken deze gebeurtenissen mij'

Algemeen

HUIZEN - Burgemeester Fons den Hertog heeft zaterdagmorgen tijdens een persconferentie een verklaring afgelegd over het vervallen verklaren van paspoorten van twee Huizer gezinnen. Deze gezinnen zouden op het punt hebben gestaan om naar Syrië af te reizen en zich daar te willen vestigen in het kalifaat van de Islamitische Staat (IS).

"Gisteravond, vrijdagavond 29 augustus, heb ik overleg gehad met de zogenaamde driehoek. Die bestaat uit dehoofdofficier van het Openbaar Ministerie, de heer Johan Bak, de heer Leo Douven, plaatsvervangend districtschef en ik zzelf als burgemeester van de gemeente Huizen.

Aanleiding voor dit overleg was een ambtsbericht. Dat bericht ontvingen wij gistermiddag, op vrijdag 29 augustus 2014.

Daarin stond vermeld dat er sterke aanwijzingen zijn dat twee gezinnen uit Huizen voorbereidingen treffen om zich te vestigen in Syrië. Uit onderzoek bleek dat het gaat om een gezin bestaande uit man, vrouw en een kind van 8 maanden. En een gezin bestaande uit man, vrouw en vijf kinderen in de leeftijd van 1 tot 9 jaar. Beide gezinnen hebben vermoedelijk de intentie om zich te vestigen in het kalifaat van de Islamitische Staat (IS).

Op basis van de sterke aanwijzingen heeft het volgende plaatsgevonden:

De paspoorten van de betrokken gezinnen verklaren we als vervallen. Dit houdt in dat deze personen niet meer beschikken over een paspoort en er geen nieuw paspoort kan worden uitgegeven. De reden hiervan is het voorkomen van uitreizen door deze personen en hun kinderen.

Daarnaast heeft de Raad voor de Kinderbescherming de woonadressen van de twee gezinnen bezocht. En heeft het OM een strafrechterlijk onderzoek gestart. [...]

Als mens en als burgemeester raken deze recente gebeurtenissen mij. Ik ben er voor de Huizer inwoners en hun welzijn, hun veiligheid. Ik ben dan ook bezorgd over deze situatie. We werken samen in het belang van veiligheid. Ook in het belang van de veiligheid van de betrokken kinderen. Landelijk wordt er krachtig samengewerkt in de strijd tegen het terrorisme. Daarbij hoort ook mensen behoeden voor uitreizen om zich te voegen bij een terroristische organisatie. Daarop was dit snelle, gezamenlijke en krachtige optreden gericht."

Lees hier het nieuwsbericht Paspoorten van Huizer 'jihad-gezinnen' afgepakt

Lees hier het bericht Raadsleden niet blij met laat inlichten over vervallen van paspoorten

Uit de krant