Afbeelding

Raadsleden niet blij met laat inlichten over vervallen van paspoorten

Algemeen

HUIZEN - Direct nadat bekend is geworden dat de gemeente Huizen een persconferentie houdt over het vervallen van paspoorten van gezinnen in Huizen reageren raadsleden verbolgen via Twitter dat zij niet vooraf zijn ingelicht. De gezinnen zouden naar Syrië willen vertrekkken om zich te vestigen in het kalifaat van de Islamitische Staat (IS).

Uit de Twitterberichten valt op te maken dat de raad kort voor de persconferentie schriftelijk is ingelicht.

Ruben Woudsma van het CDA had als volksvertegenwoordiger graag vooraf ingelicht willen worden. Zijn collega Maarten Hoelscher, fractievoorzitter van de PvdA, vraagt zich in een reactie hierop hardop af of de raad wel het vertrouwen heeft.

Vreemd
Hoelscher geeft tevens in een tweet aan dat hij het vreemd vindt wat er gebeurt: "Zonder tussenkomst Tweede Kamer en zonder tussenkomst rechter worden vrijheden beperkt. Hoe goed bedoeld misschien, maar waar ligt grens?"

Carel Bikkers, fractievoorzitter VVD, vindt die vraag terecht: "Waarom niet laten vertrekken en dan paspoort ongeldig maken?" Later op de middag twittert hij ook nog: "Ik ben benieuwd wanneer de Huizer Raad uitleg krijgt over de #Jihadgezinnen." Bikkers pleitte eerder al voor meer openheid hierover.

Lees hier het nieuwsbericht Paspoorten van Huizer 'jihad-gezinnen' afgepakt

Lees hier de persverklaring van de burgemeester Den Hertog: 'Als mens en burgemeester raken deze gebeurtenissen mij'

Uit de krant