Afbeelding

Twee mannelijke Syriëgangers Huizen onder strenge voorwaarden op vrije voeten

Algemeen

HUIZEN - De rechtbank Midden-Nederland heeft vandaag in hoger beroep beslist dat er voldoende aanwijzingen zijn om de inbewaringstelling te gelasten van de twee mannelijke verdachten van 31 en 33 jaar uit Huizen die op 29 augustus waren aangehouden in verband met het treffen van voorbereidingen om deel te gaan nemen aan terroristische activiteiten.

Eerder besliste de rechter-commissaris dat er onvoldoende redenen waren om de mannen langer vast te houden. Omdat er nieuwe informatie is binnengekomen, besliste de raadkamer vandaag anders.

Concrete verdenking
Het Openbaar Ministerie (OM) is tevreden met de principiële beslissing van de rechtbank Midden-Nederland dat er voldoende redenen zijn om de inbewaringstelling van de twee verdachten uit Huizen te bevelen. Daarmee staat vast dat er sprake is van een concrete verdenking van voorbereiding van steun aan een terroristisch misdrijf.

Het OM vond dat in het eerste dossier, dat op 4 september aan de rechter-commissaris was voorgelegd, al sprake was van voldoende verdenking. Het OM heeft de resultaten van het voortgaande onderzoek aan het dossier voor de raadkamer toegevoegd.

Bij het onderzoek van de in beslag genomen gegevensdragers zijn afbeeldingen, documenten, propagandamateriaal en berichten aangetroffen, die de verdenking van steun aan de gewapende strijd van de Islamitische Staat (IS) concreter maakt en bevestigt.

Omschrijvingen van explosieven
Zo werden bij de 33-jarige verdachte omschrijvingen van explosieven, uitleg over het gebruik van wapens, constructietekeningen van ontstekingsmechanismen en een tekstbestand over een zelfmoordaanslag aangetroffen.

De 31-jarige verdachte heeft verklaard naar Syrië te willen reizen om hulpgoederen te geven aan een familielid. Deze goederen zijn in de woning van de verdachte aangetroffen. In de visie van het Openbaar Ministerie verricht dit familielid gevechtshandelingen en ondersteunende activiteiten ten behoeve van de terroristische organisatie IS.

In het kader van het onderzoek naar de 31-jarige verdachte is op 4 september ook een doorzoeking gedaan bij de Stichting Educatief Instituut Arabische Taal en Cultuur in Hilversum. Ook bij deze zoeking zijn goederen in beslag genomen. De rol van deze stichting wordt meegenomen in het onderzoek, meldt het OM.

Vrij onder strenge voorwaarden
De mannen zullen niet worden opgesloten, want de rechtbank ging wel mee met het voorstel van de officier van justitie om ze vrij te laten onder zeer strenge voorwaarden. Deze voorwaarden houden in dat de mannen:
- Nederland niet mogen verlaten;
- zich moetenmelden bij de reclassering en zich moeten blijven melden zo vaak en zo lang als de reclassering dat nodig vindt;
- zich moeten houden aan de aanwijzingen die de reclassering geeft, ook als dit betreft elektronische controle (het dragen van een enkelband);
- geen contact mogen hebben met elkaar en elkaars gezinsleden.

Als de mannen zich niet aan de voorwaarden houden, kunnen ze alsnog aangehouden worden.

Uit de krant