De dragers van de reis in Nepal, waarvoor Martin en zijn medereizigers geld in willen zamelen met hun stichting Manaslu.
De dragers van de reis in Nepal, waarvoor Martin en zijn medereizigers geld in willen zamelen met hun stichting Manaslu.

Veilig teruggekeerde Huizer richt stichting op voor Nepal

Algemeen

HUIZEN - Martin van Os van den Abeelen is zaterdag veilig teruggekomen uit Nepal na de verschrikkelijke aardbeving daar. Samen met zijn tien medereizigers heeft hij de stichting Manaslu opgericht.

"De naam komt van de berg in de Himalaya waar wij de pas zijn overgestoken. Het geld van onze stichting gaat naar onze drie gidsen en zes dragers", laat hij weten.

Ingestort
Van twee gidsen is het huis ingestort. Zij slapen met hun vrouw en zieke kinderen op straat. Drie dragers zijn teruggegaan naar familie in het berggebied. Van de rest weet hij het nog niet. Het pand van de lokale reisagent is ingestort.

Zelf kwam Martin uiteindelijk zaterdag terug met een vlucht via SOS International. "We hebben vele pogingen gedaan om thuis te komen. Veel vluchten werden gecanceld."

Chaos
Op de dag van de beving was hij in Thamel in Kathmandu. "Bevingen, chaos, paniek, instortende panden, gevels vielen op straat. Ik heb onder een auto gelegen, onder een bureau van een winkel en heb gerend naar een brede weg."

Uiteindelijk kon hij met een taxi naar rivier komen, waar hij drie uur heeft gestaan. Daarna is hij teruggegaan naar het hotel om andere groepsleden te vinden.

Slapen op parkeerplaats
Met de groep hebben ze twee uur gelopen om buiten de stad te komen, waar ze op de parkeerplaats nabij een hotel vier nachten hebben doorgebracht voordat ze naar huis konden.

Hij hoopt dat mensen geld willen storten op de rekening die straks geopend wordt. Het wachten is nog op de formaliteiten daarvoor. "Mensen die willen helpen, kunnen mij mailen op martinos1@online.nl, dan mail ik ze later het nummer."

Uit de krant