De krachtcentrale is nu echt bijna eigendom van Peter Kos BV.
De krachtcentrale is nu echt bijna eigendom van Peter Kos BV. Foto: Bob Awick

Raad spreekt volgende week over contract Krachtcentrale

Algemeen

HUIZEN - De gemeenteraad spreekt woensdag in de commissievergadering over het koopcontract van de Krachtcentrale. Een moment voor Peter Kos om zich even in zijn arm te knijpen. "Ik kan haast niet geloven dat het nu echt bijna rond is."

In augustus 2014 gaf de gemeente al aan plannen te hebben om de Krachtcentrale nieuw leven in te blazen. De raad stemde toen in met de aankoop door de gemeente van het in 1938 gebouwde pand, dat inmiddels industrieel erfgoed is.

Tender
Eigenaar was toen BN International. De gemeente schreef vervolgens een tender uit die Peter Kos BV won. In april 2015 kregen Kos en Pieter Hoogenbirk te horen dat zij definitief eigenaar zouden worden van het kenmerkende gebouw.

Al twintig jaar droomden zij ervan om hier iets moois van te maken. Nu is het begin 2017 en ligt dan eindelijk na vele hobbels het contract op tafel. "Maar ik zet mijn handtekening nog niet. Ik moet er echt een goed gevoel bij hebben. Er zijn nog een paar laatste dingen waarvan ik zeker moet weten dat die ook goed komen."

Geld
Inmiddels is De Rookerij al wel verkocht. Dat moest om de verzekering te geven dat er genoeg geld was om de Krachtcentrale verder te ontwikkelen. Ze mogen het pand voor een symbolische waarde van 1 euro kopen, maar moeten daarnaast kosten maken om het op te knappen en moeten ook grond kopen om parkeren mogelijk te maken.

"Als het zover is, gaan we eerst starten met het in orde maken van de toren, zodat de gebruikers van De Rookerij daar zo snel mogelijk terecht kunnen. We moeten er 1 juni uit en we hopen dat de Krachtcentrale eind dit jaar af is, dus ze moeten al een periode overbruggen."

Horeca
"Daarna komt fase twee: het lage gedeelte met horeca." De heren zijn druk bezig om hiervoor de juiste partner te vinden. "Als het eerder kan, dan zullen we dat zeker doen."

Uit de krant