Afbeelding

Raadsleden discussiëren met bewoners in Meentamorfose

Politiek

HUIZEN - Buurtpanel 1276 organiseerde vorige week in wijkcentrum Meentamorfose een bijeenkomst waarin de Huizer raadsfracties met elkaar en met de bewoners van het postcodegebied 1276 discussieerden. Onder meer over een eventuele fusie en openbaar vervoer. Joan van Haaften, voorzitter van Buurtpanel 1276, stuurde ons een verslag.

Net als drie jaar geleden waren de Huizer raadsfracties op 15 februari massaal aanwezig om met elkaar en de bewoners van het postcodegebied 1276 te discussiëren Maar anders dan toen (het ging toen om de gemeenteraadsverkiezingen) was de publieke belangstelling teleurstellend. De onderwerpen die over de gemeente gaan liggen blijkbaar verder af van de bewoners dan de onderwerpen die in de gemeente spelen.

Praten zinvol
Het eerste onderwerp van de bijeenkomst gaf meteen al weer waarom in de visie van het organiserende Buurtpanel 1276 praten over de tegenstelling tussen gemeentelijke politiek en de hogere bestuurslagen zinvol is. Dat eerste onderwerp betrof –hoe kan het ook anders- de gemeentelijke herindeling. Een groot deel van de raad nam, soms voorzichtig verpakt, afstand van die provinciale plannen.

Geen behoefte
Zo sprak de VVD zich uit voor een zelfstandig Huizen, liet de SGP weten geen behoefte te hebben aan een fusie van bovenaf en gaf D66 onomwonden aan tegen een fusie te zijn. Voor Dorpsbelangen Huizen lag het eenvoudig: als lokale partij zijn ze natuurlijk voor een zelfstandig Huizen.

Al bekokstoofd
Maar er was ook een ander geluid te horen: de PvdA liet bij monde van fractieleider Hoelscher weten voor een grotere gemeente te zijn, omdat de inwoners daarin beter af zouden zijn. Uit de zaal klonk daartegen bezwaar: "Als de schaalgrootte toeneemt, gaat alles voor de burgers toch alleen maar trager? Bovendien", zo betoogde deze inspreker, "is alles toch al bekokstoofd." Als voorbeeld werd aangehaald dat bewoners geen zeggenschap hebben bij de keuze van een nieuwe burgemeester.

Huiswerk doen
De fractievertegenwoordigers vonden veelal dat Huizen de komende zes maanden goed zijn huiswerk moet doen, zodat als er definitieve plannen komen, de Huizer belangen goed beschermd zijn. D66 fractieleider Lekkerkerker wees op de grote Huizer reserves. Die mogen niet worden gebruikt om de achterstanden van andere gemeenten weg te werken, zo vond hij.

Dure oplossing
Het onderwerp hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) bleek bij de inwoners wat sterker te leven. Want het gehakketak over "meerijden over 't Merk of meerijden over de Meent" mag dan een heel concrete discussie lijken: de buurtbewoners constateren vooral dat de huidige buslijn prima voldoet en dat zij door de route over de Meent hun haltes kwijt gaan raken. Het HOV-plan is een dure oplossing voor een niet-bestaand probleem, zo viel te beluisteren.

Eventuele railverbinding
Wijkbewoners én politici verwachten van een eventuele railverbinding over de Stichtsebrug naar Almere Oosterwold wél de winst voor Huizen, die het HOV met z'n seconden tijdwinst maar moeilijk kan bieden. Koren op de molen wellicht voor de al jaren bestaande, maar kwijnende actie voor een lightrail in het Gooi.

Tijd van oneliners
De discussie na de pauze waaierde breed uit. Toen de opvang van vluchtelingen besproken werd, viel daar het woord gelukszoekers. Dat bracht een van de aanwezigen tot de oproep om dat woord niet meer de bezigen. "Zoeken we niet allemaal het geluk?", vroeg hij zich af. Van achter de tafel werd beaamd dat dit woordgebruik misschien niet de schoonheidsprijs verdient. "Maar het is nu eenmaal de tijd van de oneliners. Vaak iets te kort door de bocht".

Graffiti
Een andere inwoner vroeg aandacht voor de al oude graffiti in de wijk. Hoewel het hier meestal gaat om gebouwen van de Alliantie (die dus ook voor het schoonmaken ervan moet opdraaien) verklaarde een van de raadsleden zich toch bereid om met de klager de wijk in te gaan en de stand van zaken te bekijken.

Bezoek herhalen
Aan het eind van de avond kon gespreksleider Peter Schat terugblikken op een zinvolle, maar onvoldoende bezochte bijeenkomst. De raadsleden werden uitgenodigd om het bezoek aan de wijk met enige regelmaat te herhalen, zodat een beter beeld zou kunnen ontstaan van de wensen die in de wijk leven. Getuige het geknik van achter de tafel zal aan die uitnodiging gehoor worden gegeven.

Uit de krant