Afbeelding

Ans Visser zoekt naar bijzondere verhalen over meerlingen

Algemeen

HUIZEN - Ans Visser is op zoek naar leuke, grappige, verdrietige of opmerkelijke verhalen van meerlingen. De Huizense verzamelt al bijna zestig jaar alles op het gebied van meerlingen en kwam laatst op het idee om de verhalen te bundelen. "De een is helemaal gek van treinen en dit vind ik heel leuk."

Ans heeft inmiddels ruim zeventig plakboeken met daarin alleen twee- en drielingen. "Dat zijn er duizenden. Ook heb ik zo'n 2.500 geboortekaarten." Verder verzamelt ze boeken, schilderijen, series en beeldjes.

Oproepjes
Op 11-jarige leeftijd, in 1958, valt haar oog op een nieuwsartikel over een meerling. "Ik vond dat zo bijzonder en ook heel schattig. Ik ben er toen op gaan letten." Meteen was een passie geboren. In tijdschriften als Panorama plaatste ze oproepjes. 'Ansje Visser verzamelt foto's en krantenknipsels van meerlingen', stond er in het artikel. "Ik werd overladen met stapels brieven en mappen."

Op woensdagmiddagen haastte Ans zich vaak uit school naar de lokale tijdschriftenwinkel. "Ik keek dan in alle bladen of daar iets in stond. Als ik dan wat tegenkwam, kocht ik ze van mijn zakgeld."

Inmiddels maakt Ans ook veelvuldig gebruik van internet en Facebook. Ze zoekt het internet af naar mogelijke artikelen. "Ik kijk online wat er staat en bel dan met een winkel in Amsterdam en dan vraag ik of ze een bepaald tijdschrift kunnen sturen. Dat komt dan uit Amerika, Frankrijk of Duitsland."

Bijzonder verhaal
Kort geleden las ze het verhaal van een tweeling. De ene was op 31 maart geboren, de andere op 1 april. "Vroeger was het zo dat kinderen die vanaf 1 april geboren waren een jaar later naar school gingen. Daarom hebben de ouders beide kinderen aangegeven als geboren op 31 maart." Geïnspireerd doordat verhaal is Ans actief op zoek naar opmerkelijke of leuke verhalen.
"Ik wil die verhalen graag bundelen en uitgeven", vertelt ze. Door de publiciteit hoopt ze zo veel mogelijk verhalen te ontvangen. "Als mensen dus verhalen kennen, schrijf het op en stuur het op."

Verhalen of tips kunnen verzonden worden naar: ansvisser@hotmail.com.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant