Afbeelding

Burgemeester gehoord door recherche om nazibeurs

Algemeen

HUIZEN - Burgemeester Fons Hertog wordt door de recherche gehoord als getuige in een rechtszaak, dat meldt Arthur Graaf van de Bond van Antifascisten.

Graaff is namelijk in een rechtszaak verwikkeld met Gaston Vrolings van de organisatie van een militariabeurs in Houten wegens smaad en belediging. De organisator vindt dat hij beledigd is door Graaff en deed aangifte. Het Openbaar Ministerie startte vervolgens een rechtszaak.

Nazispullen
Ook in Huizen werd vorig jaar een soortgelijke beurs georganiseerd. Hier zouden nazispullen zijn verkocht, waaronder dolken en een exemplaar van 'Mein Kampf'. Hierover lichtte de Bond van Antifascisten de media en de gemeente in.

Graaff roept onder meer nu burgemeester Hertog op als getuige, om te verklaren dat Graaff nooit beledigende dingen heeft gezegd in de gesprekken die zij met elkaar hebben gevoerd.

Recherche
Het OM wilde hier in eerste instantie niets van weten, maar de rechter heeft nu bepaald dat de burgemeester gehoord zal worden door de recherche.

Op basis van dit verhoor zal bepaald worden of hij ook als getuige moet opdagen in de rechtszaak. Daarnaast is besloten de zaak te verplaatsen van de politierechter naar een meervoudige kamer met drie rechters.

Afweging
"Deze zaak heeft veel meer haken en ogen en heeft een politieke- en maatschappelijke kant. Op deze manier is er meer tijd om tot een afweging te komen", aldus Graaff.

Uit de krant