Afbeelding
Bob Awick

Huizen wil haven geschikt maken voor cruiseschepen

Algemeen

HUIZEN - Er moeten straks cruiseschepen kunnen aanmeren aan de werkhaven. Dat stelt het gemeentebestuur. Het plan zou nog dit jaar gerealiseerd moeten worden. 

Er wordt al langer gesproken over de plannen voor de haven. Wethouder Marlous Verbeek (economie en toerisme) reageert opgetogen over de plannen. "Ik ben blij met deze nieuwe stap in het realiseren van riviercruisevaart in Huizen. De gevraagde investering levert veel moois op voor het toerisme in Huizen. De komst van 'cruisetoeristen' zal ook bijdragen aan onze lokale economie en aan de werkgelegenheid in Huizen", zo laat ze weten. "Huizen ligt strategisch uitstekend voor de internationale riviercruisevaart. Onze haven heeft een centrale ligging voor uitstapjes in de regio Gooi en Vecht. Onze gemeente ligt op maar 1,5 uur varen van Amsterdam. Ook Almere en Utrecht zijn goed bereikbaar. We kunnen dus een mooie nieuwe bestemming worden in het internationale 'riviercruisetoerisme' en voor mensen die op wandel- of fietsvakantie gaan met kleinere schepen. We hopen in de nabije toekomst veel vakantiegangers welkom te heten in Huizen."

Er moet nog veel gebeuren
Er moet wel nog het een en ander voor gebeuren. Zo moet de bestaande drijvende steiger worden aangepast. Deze wordt geschikt gemaakt voor grote en kleine cruiseschepen en motorcharters. Er zijn vier nieuwe afmeerpalen nodig, met voldoende trekkracht voor maximaal twee schepen van maximaal 135x12 meter.

De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met het plan. Er wordt halverwege maart gesproken over het budgetteren van 415.000 euro voor het plan. Als de raad akkoord gaat, zou het werk eind dit jaar kunnen starten. Dat zou betekenen dat er vanaf 2018 cruiseschepen naar Huizen kunnen komen. 

Uit de krant