Hans van den Brink bij de haven, die een grote rol speelt in het DNA van het dorp.
Hans van den Brink bij de haven, die een grote rol speelt in het DNA van het dorp.

Het DNA van Huizen: een dorp van 'net niet'

Algemeen

HUIZEN - Hans van den Brink bracht de karaktereigenschappen van Huizen. Oftewel: het DNA van Huizen, de kracht, de potentie en de beperkingen.

'Als je weet waar je vandaan komt, dan weet je ook waar je naartoe kunt', is de stelling van Hans van den Brink. Met die boodschap wilde hij ook aan de slag met zijn woonplaats Huizen, omdat hij merkte dat het dorp in het Gooi kansen mist in zijn ontwikkeling.

Krachten versterkt
Beroepsmatig zoekt hij in zulke gevallen met gemeenten dan naar hun DNA, om zo succesvolle ontwikkelrichtingen te ontdekken en te kijken waar krachten versterkt kunnen worden. In Huizen deed hij dit vrijwillig met een heleboel betrokken inwoners. Na drie sessie was het er: het DNA van Huizen, de kracht, de potentie en de beperkingen.

Vijf lijnen
De ontdekkingstocht ging langs de vijf lijnen van het DNA van het dorp om uit te zoeken wat specifiek in de genen zit. Deze lijnen zijn grondgebied, bedrijvigheid, samenleving, cultuur en bestuur. Dat zijn de bouwstenen van wat Huizen Huizen maakt.

Lees verder in de digitale editie

De Zomerkade, een voorbeeld van 'net niet'.
Het Huizer museum, de plek van de cultuur, met daarnaast een typisch klein straatje in het dorp.
De ellenlange Havenstraat moet overbrugd worden, een beperking. Op de achtergrond wat over is van Philips in Huizen en op de voorgrond wat nieuw is: Lidl.
Westland Kaas past bij de genen van Huizen. Bedrijvigheid en kaas zijn potentiële kansen.
De Oude Kerk, van belang geweest voor de ontwikkelingen in de samenleving.
Het oude raadhuis staat voor het stabiele bestuur dat Huizen altijd heeft gehad en lang overwegend christelijk.

Uit de krant