De persoonlijke verzameling van Gerrit Pas.
De persoonlijke verzameling van Gerrit Pas. Foto: Bob Awick

De passie van Gerrit Pas

Cultureel

HUIZEN – Gerrit Pas is fervent verzamelaar van werk van kunstenaar Aad de Haas. Aangesproken door het werk en het persoonlijke verhaal van de kunstenaar bouwde de Huizer wethouder in de afgelopen jaren een grote collectie op. 

Een groot affiche hangt prominent in de hal van Gerrit Pas. Trots laat hij zijn eerste werk zien van Aad de Haas. Op het affiche, een linosnede, staat in grote koeienletters 'Vietnam' met daaronder een stervend meisje met gaten in haar handen en voeten. Onderaan staat de aankondiging van een van de vele bijeenkomsten tegen de oorlog.

Zoektocht 
De vondst van het affiche in een prullenbak in Heerlen is voor de dan jonge Gerrit Pas het startschot van een lange zoektocht naar de achtergrond van de bekende, naoorlogse kunstenaar. "Zijn levensloop is een fantastisch verhaal, maar er is zo veel mythevorming rond zijn leven. Ik wilde weten wat er nou precies gebeurd is. Pure nieuwsgierigheid", schetst Pas zittend aan de eettafel.

Kleurenblind 
Pas, zelf deels kleurenblind, heeft een voorkeur voor de linosneden en etsen van Aad de Haas. "Allerlei subtiele kleuren of verschillen zie ik sowieso niet, daarom neig ik automatisch naar zwart-wit."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant