Esther Hofstetter, oprichtster van de atelierroute in Huizen, poseert voor de werken die zij dit jaar zal tentoonstellen.
Esther Hofstetter, oprichtster van de atelierroute in Huizen, poseert voor de werken die zij dit jaar zal tentoonstellen.

Atelierroute niet meer uit Huizen weg te denken

Cultureel

HUIZEN – De Atelierroute wordt dit jaar in het tweede weekend van oktober voor de 20ste keer georganiseerd. Rondom dit jubileum zullen allerlei extra dingen worden georganiseerd, zoals een tentoonstelling in het Huizer Museum.

Kunstenaar Esther Hofstetter stond midden jaren negentig aan de wieg van de route in Huizen en is trots op het behaalde jubileum. "Het doel is hartstikke beUitreikt."

Uitgestippeld
Al sinds 1996 nemen geïnteresseerden een kijkje bij de kunstenaars thuis. Door Huizen heen is jaarlijks een route uitgestippeld langs de deelnemende kunstenaars, die de meeste bezoekers per fiets afleggen. In steden als Amsterdam en Utrecht zijn de kunstroutes al lange tijd ingeburgerd.

Esther Hofstetter, een van origine Zwitserse kunstenaar die rond de jaren negentig in Huizen kwam wonen, dacht dat dit ook wel kon werken in haar nieuwe woonplaats.

Helpen
"Ik ben in '93 afgestudeerd aan de kunstacademie en was een beetje aan het kijken wat er te doen was. Ik wilde toen graag weten hoeveel kunstenaars er in Huizen waren en dit kon daarbij helpen", vertelt ze.

Al snel had Esther een groepje gevormd waarmee ze van start ging. Om in contact te komen met andere kunstenaars maakte ze onder meer gebruik van de krant.

Via via
"Wij hadden een berichtje in de krant geplaatst met de vraag wie mee wilde werken. Daarnaast zijn we afgestapt op kunstenaars die cursussen gaven en kwamen we via via in contact met mensen."

Niet iedereen was meteen enthousiast. "Sommigen wilden niet omdat het nieuw was. Men was toch een beetje afwachtend." Uiteindelijk lukte het om 20 mensen te vinden.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant