De eerste show van NH Toneel, met Robert Jan Heyning,  is 'U Bent Mijn Moeder' van Joop Admiraal.
De eerste show van NH Toneel, met Robert Jan Heyning, is 'U Bent Mijn Moeder' van Joop Admiraal.

Vaste kern Plankeniers start NH Toneel

Cultureel

HUIZEN - Een kern van het toneelgezelschap de Plankeniers is verder gegaan onder de naam 'Noord Hollands Toneel'. Voortaan zal het gezelschap met een voorstelling meerdere zalen aandoen en willen ze ook meer grote namen strikken.

Vorige week vrijdag was de première van de eerste voorstelling in het theater van het Rosa Spier Huis in Laren. Vrijdagmiddag kwam het gezelschap na een onrustige periode bijeen om alles door te nemen voor de eerste voorstelling van 'U Bent Mijn Moeder' van Joop Admiraal.

Schrikken
Het was even schrikken toen begin dit jaar bekend werd dat het toneelgezelschap De Plankeniers het theater aan de Flevolaan moest verlaten. Ruim 70 jaar heeft de vereniging in het monumentale theater gezeten, maar door een verschil van inzicht met de eigenaar over het onderhoud van het theater gingen ze eruit.

"De wil was er niet meer om de club op het terrein te houden", vertelt regisseur en artistiek leider Peter van Bokhorst in een interview op Radio 6FM. "Het was een wisselwerking. Financieel kregen wij het niet rond en de huidige eigenaar wilde er geen geld meer insteken."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant