Er wordt onderzoek gedaan naar het ontbreken van namen op het oorlogsmonument.
Er wordt onderzoek gedaan naar het ontbreken van namen op het oorlogsmonument. Foto: Carin van den Berg

'Hoogste prioriteit bij komen tot namenlijst is zorgvuldigheid'

Cultureel

HUIZEN - Het onderzoek naar het mogelijk ontbreken van namen op de naamplaquettes van het monument aan het Prins Bernhardplein gaat uiterst zorgvuldig. 

Dat vertelde verantwoordelijk wethouder Gerrit Pas onlangs in de raadsvergadering. Hij reageerde op vragen van Leefbaar Huizen over het lopende onderzoek.

Ontbreken
In november beloofde het college onderzoek te doen naar het mogelijk ontbreken van namen. Kern van het verhaal is dat wellicht niet alle namen van joodse inwoners van Huizen op het plaquette zijn meegenomen.

"Het onderzoek loopt. De hoogste prioriteit bij het komen tot de namenlijst is zorgvuldigheid. Als je een omissie uit het verleden wilt herstellen, mag je nu geen fouten maken. Als je nu namen gaat toevoegen en er later achterkomt dat het niet helemaal klopt, dat wil je niet", stelde de verantwoordelijk wethouder.

Tientallen
Het onderzoek heeft, zo zegt de wethouder, inmiddels tientallen namen opgeleverd. Op dit moment wordt per naam gecontroleerd of de vermelding ook gerechtvaardigd zou zijn. "Dat vergt tijd. Wij hebben op dit moment nog een paar namen uitstaan."

Ook is het college in overleg met het 4 meicomité over een gepast moment om de nieuwe namen toe te voegen aan de lijst. "Wij zijn tot de conclusie gekome, dat dit niet dit jaar met dodenherdenking kan. De streefdatum is 3 mei 2018."

Verantwoording
Ook beloofde Pas verantwoording te geven over het gedane onderzoek als de lijst definitief is en het te presenteren aan de raad. Leefbaar Huizen was zeer tevreden over de precisie van het onderzoek en kijkt uit naar de resultaten.

Uit de krant