Afbeelding
Foto: Collectie Zuiderzeemuseum

Topstuk Huizer Molen ontdekt en vanaf juni tijdelijk te zien in Huizer Museum

Kunst & Cultuur

HUIZEN - De bekende Larense schilder Co Breman blijkt in 1914 de Huizer Molen geschilderd te hebben, vlak voor de sloop van de molen. Het onbekende topstuk werd vorig jaar ontdekt en is door het Zuiderzeemuseum aangekocht. Het Huizer Museum heeft de eer het luministische schilderij voor het eerst aan het publiek tonen.

“Ik kreeg een siddering toen ik dit schilderij zag op de veiling”, aldus directeur Christian Pfeiffer van het Huizer Museum. Christian, die zelf molenaar is, probeerde eerst zelf fondsen te werven om de aankoop mogelijk te maken. “Voor een topwerk als dit was dat nu wat te hoog gegrepen, maar ik ben heel blij dat het Zuiderzeemuseum het werk heeft gekocht en wij het na restauratie als eerste in bruikleen krijgen. Het is zonder meer een van de belangrijkste schilderijen van Huizen ooit ontdekt.”

Breman
Co Breman (1865-1938) was een buitenbeentje onder de Larense schilders door zijn pointillistische en luministische schilderstijl. Het werk is opvallend helder en kleurrijk: de hele voorstelling is opgebouwd uit losse verfstreepjes. De compositie maakt het spannend: je zou met de schilder zo op het pad willen teruggaan in de tijd dat de molen nog in Huizen stond. Breman schilderde de molen in 1914, vlak voor de afbraak en verplaatsing naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Zuiderzeemuseum
“Er zijn maar een paar schilders van naam die de Huizer Molen hebben vastgelegd in de tijd dat de molen nog in bedrijf was. Veelal werd de molen nageschilderd van foto’s of ansichtkaarten. Ook het Zuiderzeemuseum kende dit schilderij van Co Breman niet. Binnen het Netwerk Zuiderzeecollectie gebeurt het vaker dat we overleg hebben met collega musea over het aankopen van objecten waarvan we vinden dat deze in museale collecties thuishoren en binnen ons verzamelbeleid passen.” 

“In dit geval heeft het Zuiderzeemuseum in overleg met het Huizer Museum besloten het werk van Breman aan te kopen. We zijn blij dat dit gelukt is en dat het schilderij straks in Huizen te zien. Zelfs bijna op de locatie waar de molen gestaan heeft’, aldus conservator André Groeneveld.

Speciale expositie voor thuiskomst
Het werk wordt tijdelijk getoond als hoogtepunt van een tentoonstelling die het werk in zijn context plaatst. Zo worden naast het werk van Breman werken getoond van Singer Laren, de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland en de eigen collectie. Behalve aan Larense tijdgenoten als William Singer, Evert Pieters, David Schulman wordt aandacht besteed aan de Huizer molen als icoon van een voorbije tijd. Met als hoogtepunt de Breman.

De expositie ‘De Huizer Molen van Co Breman’ loopt van 31 mei tot 27 oktober in het Huizer Museum.

Uit de krant