Inpakken van de pakketten gebeurt door tal van vrijwilligers.
Inpakken van de pakketten gebeurt door tal van vrijwilligers.

Ruimere criteria voor pakket van voedselbank

Mensen

HUIZEN - De eisen voor het aanvragen van een voedselpakket bij de voedselbank zijn per 1 januari versoepeld. Meer mensen kunnen zo een beroep doen op de voedselbank. Een goede zaak, volgens voorzitter Lex Abels van Voedselbank Gooi & Omstreken.

De grens voor het leefgeld dat iemand te besteden heeft - dat is het geld dat overblijft na aftrek van de vaste lasten - is opgetrokken. Dat kan omdat de voedselbanken meer voedsel ontvangen omdat er convenanten zijn gesloten met supermarktketens om hun overgebleven producten aan de voedselbanken te geven.

Investering
Hiervoor moest de Voedselbank Gooi & Omstreken wel een fikse investering doen waardoor deze nu krap bij kas zit en mensen oproept om een donatie te doen om het hoofd boven water te houden.

"Door een aantal forse investeringen die wij de afgelopen tijd moesten doen, onder andere op het gebied van voedselveiligheid, arbowetgeving en ICT, werd een flinke bres geslagen in onze financiën."

Voedselveiligheid
"De regels op het gebied van voedselveiligheid zorgen er onder andere voor dat wij koel-­ en diepvriesruimte nodig hebben om het voedsel bij de juiste temperatuur te bewaren tot het tijdstip van uitgifte. Dat brengt na de investering ook weer extra energiekosten met zich mee", staat te lezen in de Voedselkrant.

Ook gaf het oude ICT-systeem problemen en lag regelmatig plat. Gegevens van de cliënten waren daardoor niet in te zien en het voorraadsysteem kon niet bijgehouden worden.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant