Rein Wolvetang, tweede van links, tijdens Veteranendag in Huizen.
Rein Wolvetang, tweede van links, tijdens Veteranendag in Huizen. Foto: Paul Schiffers

Huizer veteraan loopt mee met Nationaal Defilé

Mensen

HUIZEN - Rein Wolvetang is veteraan. Hij heeft gediend in Nieuw-Guinea. Vandaag loopt hij mee tijdens het Nationaal Defilé in Den Haag en vorige week vrijdag was hij bij de Veteranendag in Huizen.

Wolvetang (79) legde samen met nog vier veteranen bloemen bij de plaquette voor het gemeentehuis. Hier worden alle veteranen herdacht. Zelf diende hij in 1956 en 1957 1,5 jaar in Nieuw-Guinea. Hij was toen 18 jaar en beroepsmilitair.

Oude veteraan
"Ik ben een zogeheten oude veteraan", zegt hij. Daarmee doelt hij op militairen die net als hij in Nieuw-Guinea gediend hebben of in Indonesië. "In die tijd waren we vaak lang van huis."

"We mochten twee keer per week brieven schrijven, meer contact met het thuisfront was er niet. Tegenwoordig zijn de missies naar het buitenland vaak maar drie maanden en kunnen ze dagelijks contact hebben met thuis. Dat zijn de nieuwe veteranen."

Marine Luchtvaartdienst
"Ik wilde eigenlijk machinist worden bij de marine, maar ik werd afgekeurd omdat ik kleurenblind was. Er waren vacatures voor vliegtuigmonteurs en zo ben ik plaatwerker geworden bij de Marine Luchtvaartdienst. Ik moest voor acht jaar tekenen en na mijn opleiding moest ik meteen naar Nieuw-Guinea."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant