Wethouder Gerrit Pas 'opende' het eerste elektrische oplaadpunt voor deelauto.
Wethouder Gerrit Pas 'opende' het eerste elektrische oplaadpunt voor deelauto. Foto: Bob Awick

Eerste oplaadpunt elektrische deelauto

Natuur en Milieu

HUIZEN - Wethouder Gerrit Pas heeft gisteren het eerste oplaadpunt voor een elektrische deelauto in Huizen 'geopend'. Het oplaadpunt is geplaatst bij winkelcentrum Phohi vlakbij de kruising Phohistraat/Zenderlaan.

Er zijn twee parkeervakken voor elektrisch laden ingericht. Er is één vak speciaal voor de elektrische deelauto en één voor andere elektrische auto's. Bij de opening was autobedrijf Fred Janssen ook vertegenwoordig. Het bedrijf heeft de elektrische deelauto geleverd.

Autodelen
Autodelen groeit in Nederland. Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één wagen. Autobedrijf Fred Janssen heeft vorig jaar de gemeente benaderd om mee te werken aan het realiseren van een autodeellocatie in Huizen.

Na goed overleg heeft het college besloten hieraan mee te werken, maar dan moest de deelauto wel elektrisch worden uitgevoerd. Dat heeft twee milieuvoordelen: een deelauto zorgt voor minder auto's op de weg en elektrisch rijden is een schone manier van vervoer.

Proef
Het gaat om een proef van één jaar. Aan het eind van de periode wordt de proef geëvalueerd. Daarna wordt besloten of het project wordt voortgezet. Het faciliteren van elektrisch rijden is een van de projecten die de gemeente uitvoert als onderdeel van het klimaatbeleid.

Huizen kent inmiddels 20 publieke oplaadpunten. Daarnaast hebben veel inwoners en bedrijven op eigen terrein een oplaadpunt geplaatst. De opening van dit eerste oplaadpunt van deelauto's sluit aan bij de week 'Huizen Klimaatbewust', die van 18 tot en met 25 maart voor het eerst wordt gehouden.

Uit de krant