Avigal Wildschut met de prijs van Cordaid.
Avigal Wildschut met de prijs van Cordaid.

Twee prijzen profielwerkstuk Avigal Wildschut

Algemeen

HUIZEN - Avigal Wildschut uit 6-vwo van Scholengemeenschap Huizermaat heeft de KNAW onderwijsprijs 2017 én de Cordaid Profielwerkstukprijs 2017 gewonnen met haar profielwerkstuk 'Vluchten naar de wereld der klanken'.

In haar ProfielWerkStuk onderzocht Avigal onder andere het effect van muziek op asielzoekerskinderen die traumatische ervaringen hebben opgedaan in hun land van herkomst.

Muziekevenement
De jury van de KNAW was unaniem in haar positieve oordeel over het 'Vluchten naar de wereld der klanken' waarin Avigal heeft onderzocht hoe zij een muziekevenement voor asielzoekerskinderen kan organiseren waarbij muziek effectief wordt ingezet ter verbetering van de gemoedstoestand van deze kinderen.

Zij baseerde zich op bronnenonderzoek waaruit blijkt dat bij vrijwel alle asielzoekerskinderen negatieve emoties een grote rol spelen. Voor de vormgeving van het evenement ging Avigal, die zelf viool speelt, uit van het belang van afwisseling tussen muziek luisteren en zelf actief muziek maken.

Universele taal
Avigal concludeert op basis van haar experiment dat de kracht van muziek niet onderschat mag worden. Muziek is de universele taal die asielzoekerskinderen onderling verbindt en zorgt voor ontspanning. Zij beveelt aan dat ieder asielzoekerskind in Nederland de kans krijgt om muziek te kunnen beluisteren en te maken.

De jury van Cordaid roemde het gedegen en autonome onderzoek van Avigal en de manier waarop ze haar eigen passie voor muziek heeft verbonden met haar wens om voor anderen te zorgen.

Reflecteren
In dit geval voor de kwetsbaarsten van de kwetsbaarsten, namelijk vluchtelingenkinderen. "Daarnaast is haar manier van reflecteren op zowel onderzoeksmethoden als -resultaten van uitmuntend niveau", aldus de jury.

Uit de krant