Zeiljacht op sleep achter de reddingboot 'Francine Kroesen'.
Zeiljacht op sleep achter de reddingboot 'Francine Kroesen'. Foto's: KNRM Huizen-Blaricum
foto's

Zeer druk Hemelvaart-weekeinde voor KNRM

Politie

HUIZEN/BLARICUM - Het afgelopen Hemelvaart-weekeinde heeft de reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Blaricum en Huizen handen vol werk opgeleverd. In totaal kwamen de reddingboten 14 keer in actie in het gebied tussen Nijkerk en Muiden.

Een omgeslagen zeilboot op vrijdag en een aanvaring tussen twee schepen op zaterdag waren de meest in het oog springende inzetten.

Problemen
Veruit de meeste alarmeringen werden veroorzaakt door schepen die te kampen hadden met stuur en/of motorproblemen. Anders dan met autopech op het land kunnen de opvarenden van een boot niet veilig achter de vangrail wachten.

De reddingboten van de KNRM worden dan ingezet om de schepen, die doordat ze stuurloos zijn een gevaar vormen voor de omgeving, in veiligheid te brengen.

Opvarenden
Een open zeilboot sloeg vrijdag om op het Gooimeer. De te water geraakte opvarenden konden in veiligheid gebracht worden. Met hulp van de reddingboot werd de zeilboot geborgen en afgevoerd naar de haven.

Zaterdag kwam een aak in aanvaring met een varende recreatiewoning. De boegspriet van de aak brak af en de schade aan de binnen- en buitenzijde van de recreatiewoning was zeer groot.

Schrik
Op een aantal opvarenden met glassplinters na raakte niemand ernstig gewond, de schrik bij alle opvarenden was groot. De bemanning van de reddingboot heeft verder geassisteerd bij het opruimen van de schade.

Ook rond het water werd de KNRM ingezet, op het Stichtse strand in Blaricum werd enkele keren eerste hulp verleend. Op verzoek van de meldkamer van de ambulancedienst is geassisteerd bij een gevallen fietser op de Stichtse Brug.

KNRM bemanning assisteert bij opruimen schade in de varende recreatiewoning.

Schade aan de binnenzijde van de varende recreatiewoning.

KNRM reddingboot 'Nikolaas Wijsenbeek' naast omgeslagen zeilboot.

Uit de krant