De brand bij de Volks Tuinder Vereniging.
De brand bij de Volks Tuinder Vereniging. Foto: Bob Awick

Geen verband tussen branden in Huizen

Politie

HUIZEN - De twee branden afgelopen nacht in Huizen staan los van elkaar. Dat zegt een politiewoordvoerder. Wel is er in beide gevallen (waarschijnlijk) sprake van brandstichting.

Rond tien voor één ontstond er een metershoge brand in de loods van de Volks Tuinders Vereniging aan de Friesewal. Daarbij ontploften twee gasflessen. Dat leidde tot twee flinke klappen, maar gevaar voor de omgeving leverde dat niet op. Buurtbewoners werden wel op afstand gehouden. De brandweer heeft de brand gecontroleerd laten uitbranden en kon rond half vier weer terug naar de kazerne.

Een dag later is duidelijk hoe groot de schade is. Van de loods met daarin alle materialen, waaronder twee tractoren, is maandag niets meer over. Ook de druiven, waar normaliter druivensap wordt gemaakt voor de zestig vrijwilligers hangen er treurig bij. Enkele leden staan er verslagen bij. "Dit is gewoon vreselijk", zegt voorzitter Hans van der Veen van de 42 jaar oude verenging met de tranen in zijn ogen. "De schade is zo een ton. Voor die tractoren krijg ik misschien drie dubbeltjes van de verzekering. Ze waren al heel oud, maar ze functioneerden iedere dag nog uitstekend."

Er kwam geen asbest vrij bij de brand. Onduidelijk is nog wat de gevolgen zijn voor de etenswaren op de tuinen zelf. Later vandaag moet daar meer duidelijkheid over komen.

Vier uur na de brand aan de Frieswel ontstond er brand in een kapsalon in Oostermeent-West. Enkele woningen daarboven moesten worden ontruimd. De meeste omwonenden konden wel in hun huis blijven, maar moesten ramen en deuren wel dichthouden. Volgens een politiewoordvoerder ontstond de brand doordat vandalen iets brandbaars naar binnen gooiden. Zij geeft aan dat er geen aanwijzingen zijn voor een verband tussen beide branden. "Het kan toeval zijn."

Uit de krant