Brandweerman Ben Derricks gaf vandaag vuurwerkles op De Parel en de burgemeester en BOA's kwamen ook langs.
Brandweerman Ben Derricks gaf vandaag vuurwerkles op De Parel en de burgemeester en BOA's kwamen ook langs. Foto: Bob Awick

Vuurwerkles groep 8 De Parel

Politie

HUIZEN Brandweer Gooi en Vechtstreek geeft ook dit jaar weer vuurwerklessen op de basisscholen. Vandaag gaf brandweerman Ben Derriks onder toeziend oog van burgemeester Fons Hertog les aan groep 8 van De Parel.

Met veel humor wist brandweerman Ben de leerlingen alles te vertellen over vuurwerk. Over hoe je het wel en hoe je het vooral niet moet aansteken. Daarbij liet hij ook zien wat er kan gebeuren als het mis gaat.

Onveiligheid
Veel kinderen uit de klas hadden ervaring met de onveiligheid van vuurwerk. Zo gaf een meisje aan dat haar moeder blind aan haar oog was geworden.

Een andere leerling kreeg vuurwerk op zijn rug, toen hij weg wilde lopen en bleef hangen aan een haakje van een auto. Een andere had vuurwerk op zijn hoofd gehad, omdat vuurwerk omgevallen was.

Lont
Ook vertelden leerlingen dat ze zelf ook wel eens dingen deden die misschien niet zo 'slim' waren. Zoals bijvoorbeeld toch een aansteker gebruiken in plaats van een lont om het vuurwerk te ontsteken.

"Niet slim", volgens brandweerman Ben. "Als het waait komt de vlam misschien wel heel dicht bij het vuurwerk en heb je geen tijd om weg te lopen en ontploft het toch in je hand."

Schrik
Na afloop liet burgemeester Hertog weten al meer lessen te hebben bijgewoond. "Maar toch schrik ik er zelf ook altijd weer van. Ik hoop dat jullie je bij de jaarwisseling allemaal aan de regels willen houden."

Alle leerlingen kregen van brandweer Gooi en Vechtstreek een aansteeklont en een vuurwerkbril mee. "Draag die vooral. Het is tegenwoordig cool."

Uit de krant