In de aula van het Erfgooierscollege werd in groepjes gesproken over de toekomst van Huizen.
In de aula van het Erfgooierscollege werd in groepjes gesproken over de toekomst van Huizen. Foto: Bob Awick

Blijft het Huizen of wordt het Gooise Kust?

Politiek

HUIZEN - Inwoners konden maandagavond de gemeenteraad meegeven hoe zij de toekomst van de gemeente zien. Dit in het kader van de zogeheten Arhi-procedure waar Huizen midden in zit.

De provincie wil nog maar drie gemeenten in het Gooi en dat betekent dat Huizen wellicht zou moeten fuseren met bijvoorbeeld Laren en Blaricum.

Informatie ophalen
De gemeenteraad wil met de avonden informatie ophalen om straks in de zomer een weloverwogen besluit hierover te nemen. Blijft de gemeente vasthouden aan zelfstandigheid, zoals ook omschreven in het collegeprogramma? Of gaat de raad mee in de wens van de provincie om met een of meerdere gemeenten te fuseren?

Op deze eerste avond waren zo'n honderd mensen afgekomen die mee wilden praten. Er waren ook mensen van omliggende gemeenten, die wellicht straks samengevoegd worden met Huizen.

Vijf vragen
Na een korte inleiding over wat de Arhi-procedure inhoudt, gingen zij in tien groepen uiteen om te praten over vijf vragen. Vervolgens kregen ze drie stickers en mochten zij deze plakken bij de punten die zij het allerbelangrijkste vonden.

Na afloop leverde dat geen eenduidig antwoord op, op de vraag of Huizen zelfstandig moet blijven of zoals een meneer het voorstelde 'maar gewoon aan de slag moest gaan met Laren en Blaricum om te fuseren'. Hij had zelfs al een naam bedacht voor de nieuwe gemeente: Gooise Kust.

Lees woensdag meer in het HuizerNieuws.

Uit de krant