Afbeelding
Archieffoto: Fred Bos

Extra controles bij 'drankclubs' Huizen

Politiek

HUIZEN - Sportverenigingen uit Huizen waar minderjarigen gemakkelijk drank scoren, kunnen rekenen op extra controles door regionale buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's). Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders (B&W) na vragen hierover van de VVD. 

De liberalen hadden vragen gesteld toen bleek dat tijdens een zogenaamde mystery-shopactie van de GGD twee 17-jarigen vooral bij sportverenigingen succes hadden. Bij supermarkten, slijterijen en horeca was dit veel lastiger. 

B&W schrijven nu dat de betreffende sportbesturen worden aangesproken op de uitkomsten van het onderzoek en hoe de drankverkoop aan minderjarigen kan stoppen. "De resultaten van mystery-shop acties leggen echter geen basis voor formele sancties, omdat dit wordt gezien als uitlokking", aldus B&W. 

Wel kunnen boa's sancties opleggen. Zij zullen daarom vaker controles uitvoeren binnen sportkantines en bij overtredingen inderdaad die sancties, zoals dwangsommen en eventueel drooglegging, opleggen. B&W: "Binnen het Districtelijk Veiligheidscollege, bestaande uit de burgemeesters vanuit de regio Gooi en Vechtstreek en de politie, afgesproken dat in het kader van het Preventie- en Handhavingsplan een aanscherping zal komen waardoor er strakker opgetreden kan worden."

De VVD had daarnaast nog vragen gesteld over de zogenaamde 'wodka-boy', die sterke drank verkoopt aan jongeren onder de 18 jaar. Deze verkoop zou plaatsvinden na een eenvoudig, door de jongeren zelf gelegd, telefonisch contact. Levering van de bestelde sterke drank is op elke gewenste locatie, waaronder een aantal bekende 'hangplekken'.

Het college is bekend met deze persoon/personen en spreekt van een 'ongewenst fenomeen'. De opsporing ligt echter bij de boa's. "Het is van belang deze jongeman op heterdaad te betrappen bij zijn illegale verkoop. Daarnaast is in de APV van Huizen een verbod neergelegd (art. 2.48) om op aangewezen plaatsen alcoholhoudende drank te gebruiken of aangebroken flessen bij zich te hebben. Dit verbod kan door de eigen Huizer boa's gehandhaafd worden."

Uit de krant