Anne Baneke draagt het bord bij de sluitingsceremonie.
Anne Baneke draagt het bord bij de sluitingsceremonie. Special Olympics Team NL 2017 I Foto: Bart Weerdenburg

Anne draagt bord bij sluitingsceremonie

Sport

HUIZEN - Anne Baneke mocht vrijdag tijdens de sluitingceremonie van de Special Olympics World Winter Games in Oostenrijk samen met langlaufer Huub van der Wielen het bord vasthouden.

De skiester van De Wolfskamer won brons bij de Alpine Advanced Super G. Bij de Alpine Advanced Giant Slalom werd ze helaas gediskwalificeerd.

Succesvolle deelname
Team NL is nu weer thuis en heeft een succesvolle deelname achter de rug. Het team is met maar liefst 42 medailles huiswaarts gekeerd. Elke sporter heeft minimaal een medaille gewonnen en dat is bij eerdere World Games van Team NL nog niet voorgekomen.

De 25 sporters van Team NL deden bij de World Winter Games mee in vier disciplines: shorttracken, skiën, snowboarden en langlaufen. In totaal wonnen ze 42 medailles: 15x goud, 18x zilver en 9x brons.

Sluitingsceremonie
Vrijdagavond vond de sluitingsceremonie plaats in Graz. Met optredens van Helene Fischer, Rose May Alaba en de 13-jarige winnaar van America's got talent Grace VanderWaal. De vlam werd gedoofd en de Special Olympics vlag werd overgedragen aan Abu Dhabi, dat in 2019 de World Summer Games organiseert.

Arnold Schwarzenegger sloot de ceremonie af: "I'm so happy that you are all here, because you are all the greatest athletes in the world. And I'm really proud of these Games - they were the best and biggest in history."

Sportiviteit
Het gaat bij Special Olympics niet alleen om de sportieve prestaties maar ook om de sportiviteit en het vergroten van zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Dat Special Olympics daarin slaagt was dagelijks bij de medaille ceremonies te zien. Vol trots en zelfvertrouwen stonden de sporters op het podium en namen hun medaille in ontvangst.

Tijdens de World Winter Games vonden bovendien diverse 'unified events' plaats: sporters met een beperking en zonder beperking vormden samen een team en kwamen in actie bij het schaatsen en skiën. Alle deelnemers kregen na afloop een zilveren medaille, want 'unified kent niet één winnaar'.

Uit de krant