Susanne Kos mag met nummer 1 mee naar het EK U18 in Arnhem.
Susanne Kos mag met nummer 1 mee naar het EK U18 in Arnhem. Foto: Rudy Biekart

Volleybalster Susanne Kos (17) naar EK U18

Sport

HUIZEN - Volleybalster Susanne Kos uit Huizen neemt vanaf 1 april met Jeugd Oranje deel aan het EK U18 in Sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem.

In 2009 was er voor het laatst een EK voor jeugdteams in Nederland. De meisjes U18 werden toen elfde. Het Belgische jeugdteam, destijds onder leiding van Julien Van De Vyver, werd toen Europees kampioen. Intussen is hij bondscoach van het team van Susanne.

Niet gemakkelijk
Het zal niet gemakkelijk worden voor de meisjes van Oranje. Ze hebben zwaar geloot: Nederland (11), Italië (2), Turkije (2), Rusland (5), Duitsland (6) en Bulgarije (13).

De top zes van het EK U18 plaatst zich voor het WK U18, dat in augustus wordt gespeeld in Argentinië. De top zeven mag bovendien in juli deelnemen aan het Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Hongarije.

Oefenwedstrijden
In aanloop naar de eerste wedstrijd op 1 april tegen Bulgarije speelden de meiden afgelopen maand twee series oefenwedstrijden tegen Japan en Rusland. Van Japan, 8e op de wereldranglijst, werd drie keer overtuigend gewonnen.

Nederland staat 37e op de wereldranglijst, op de Europese staan ze 11e. Tegen Rusland , 6e wereldwijd, 5e Europees, kwamen de meiden ook goed voor de dag. Twee van de drie wedstrijden werden gewonnen.

Papendal
Susanne woont sinds september intern op Papendal Arnhem, traint en speelt in Talent Team Papendal Arnhem (TTPA), de eredivisieploeg van de volleybalbond Nevobo.

Ze maakte pas geleden ook deel uit van het team van Jong Oranje (U20) waar ze zich plaatste voor de 2e ronde van het WK kwalificatie.

Uit de krant