Impressie van de vrije busbaan langs de Stroomzijde, die nu dus van de baan is.
Impressie van de vrije busbaan langs de Stroomzijde, die nu dus van de baan is. Impressie: Provincie Noord-Holland

Vrije busbaan in Blaricum van de baan

Buurt / wijk

HUIZEN - De vrije busbaan in Blaricum is van de baan. "Blaricum en de provincie zijn samen tot overeenstemming gekomen in de zaak HOV in 't Gooi", meldt de website van deze gemeente. Wat de gevolgen zijn van deze beslissing voor het traject door Huizen is op dit moment nog niet bekend.

"De vrije busbaan is uit het project gehaald waardoor ook grootschalige bomenkap voorkomen wordt. De gemeenteraad wordt op 28 februari 2017 om instemming hierover gevraagd", meldt Blaricum verder.

Brief
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland moest afgelopen week instemmen met de gevonden oplossing en heeft gisteren de brief met de uitkomst van het proces aan Blaricum gestuurd. Een afschrift van de brief is naar wethouder Gerrit Pas gestuurd in Huizen.

In de brief aan Blaricum staat onder andere het volgende: "Als belangrijkste voorwaarde voor de steun van uw gemeenteraad aan het voorstel voor de variant 'Meerijden via de Meent' benoemt u dat de vrije busbaan geen deel uitmaakt van het traject Huizen-Blaricum uit het project HOV in 't Gooi en niet in een PIP wordt opgenomen."

Instemmen
"Met uw steun voor 'Meerijden via de Meent' kunnen wij instemmen met het verwijderen van de vrije busbaan uit de scope van het project HOV in 't Gooi."

"Na overeenstemming wordt de variant 'Meerijden via de Meent' in het project HOV in 't Gooi opgenomen, in plaats van een vrije busbaan. Indien een PIP noodzakelijk is, zal een vrije busbaan daar dan ook niet in meegenomen worden."

Tien jaar
Blaricum had gevraagd om in ieder geval de eerste tien jaar af te zien van een vrije busbaan. Hier stemt de provincie mee in, mits Blaricum bij het eerder ontstaan van knelpunten hiervoor zelf oplossingen zal aandragen. Hoe de kosten worden gedragen, wordt dan ter zijner tijd bekeken.

Naast de gemeenteraad van Blaricum moet ook Provinciale Staten nog instemmen met deze oplossing. De hele brief van de provincie is te lezen op de site van de gemeente Blaricum.

De bus zal straks met het verkeer meerijden over de Stroomzijde in de Blaricummermeent.

Uit de krant