Volgens Hart van Huizen deugt het parkeeronderzoek van de gemeente niet.
Volgens Hart van Huizen deugt het parkeeronderzoek van de gemeente niet. Foto: Bob Awick

Winkeliersvereniging verbaasd over parkeeronderzoek

Buurt / wijk

HUIZEN -  Winkeliersvereniging het Hart van Huizen heeft met verbazing kennis genomen van het Parkeeronderzoek Oude Dorp. "Onze verbazing richt zich op een aantal punten: De interpretatie van de onderzoeksgegevens en de methodiek en de betrouwbaarheid van het onderzoek."

"Als je het (zeer summiere) rapport over de parkeerdruk bekijkt, is heel eenvoudig te zien dat deze conclusie wel erg makkelijk is getrokken. Er wordt gesproken over een bezettingsgraad van de parkeerplekken op piekmomenten van tussen de 51 en 61%", stelt Hart van Huizen.

CROW norm
"Daarbij zijn alle parkeerplaatsen op een grote hoop gegooid. Als argument voor de bepaling van het parkeergebied is genomen de CROW norm die aangeeft dat voor winkelen een afstand van 200 – 600 meter tot een parkeerplaats acceptabel is."

"Zonder enige onderbouwing wordt er gekozen voor de maximale straal van 600 meter vanaf het hart van het Oude Raadhuisplein. Als je aan een willekeurige bezoeker met volle boodschappentassen op zaterdag zal vragen wat hij of zij een acceptabele afstand vindt om te lopen naar de auto, zal deze een afstand van 600 meter absoluut te ver vinden."

Reële parkeerplaatsen
"Als je kijkt naar de reële parkeerplaatsen die zullen worden gebruikt voor consumenten die hun dagelijkse en wekelijkse boodschappen op zaterdag doen in het Hart van Huizen heb je het over de volgende locaties: Parkeergarage en dak Hema, Parkeergarage en dak Blokker, Parkeergarage AH en de parkeerplaats bij sportschool Rebel."

Volgens het onderzoek komen er dan totaal andere percentages uit: op 13 mei: 11.30 uur: 86% 12.30 uur: 92% 13.30 uur: 85% 20 mei: 11.30 uur: 73% 12.30 uur: 72% 13.30 uur: 72%."

Niet meegeteld
De winkeliersvereniging constateert nog meer 'oneffenheden' in het onderzoek. Zou zouden de 23 parkeervakken aan de Keucheniusstraat niet zijn meegeteld. Die vervallen weliswaar, maar er wordt wel geparkeerd.

"Al met al kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat er in dit rapport naar het gewenste antwoord is toegeschreven. Zoals een statisticus ooit al eens zei: Geef mij een gewenst antwoord en ik verzin er wel een onderzoek bij."

Ongeschikt
"Het Parkeeronderzoek dat nu voorhanden is, is onvolledig, mogelijk onjuist en gaat uit van vooronderstellingen die niet worden onderbouwd. Daarom is dit onderzoek naar onze mening ongeschikt om te dienen als serieus stuk om mee te worden gewogen bij de bouwplannen in het Keucheniusgebied."

Uit de krant