Volle bak bij Cornonel Sports. De spinners zamelden ruim 7000 euro in.
Volle bak bij Cornonel Sports. De spinners zamelden ruim 7000 euro in. Foto Bob Awick

Meer dan genoeg gespind voor de tovertafel (maar wat is dat?)

Zorg

HUIZEN - 35 enthousiaste deelnemers hebben zondag een bedrag van 7.333,94 bijeengefietst tijdens een spinningmarathon bij Coronel Sports. Daarmee kan een tovertafel worden aangeschaft voor zorgcentrum De Bolder. Maar wat is een tovertafel?

De tovertafel is echt een aanwinst, zegt Maaike Postma van de Vivium Zorggroep, de drijvende kracht achter de inzameling. "Het is een tafel waarop spelletjes en opdrachten gedaan kunnen worden. Er komt een groot wit kleed op de tafel. Een grote beamer schijnt daar dan voorwerpen op."

Stimuleren
De interactieve spellen zijn speciaal ontwikkeld om de spelers te stimuleren in zowel fysieke als sociale activiteiten. "Het doorbreekt bij de dementerende ouderen de apathie op een speelse manier en stimuleert beweging en gesprekken", vertelt ze. Het kan volgens Maaike ook door ouders of mantelzorgers gebruikt worden. "Daar hoeft niet altijd een verzorgende bij te zijn. De tafel zal in een grote ruimte komen. Dus iedereen kan er gebruik van maken en zien wat daar gebeurt."

Hard nodig
De inzamelingsactie blijkt hard nodig in een tijd van teruglopende budgetten in de zorg. Elke euro aan ontvangen inschrijfgeld en donaties bij deze spinningmarathon is verdubbeld door de Steunstichting van Vivium, Vrienden van De Bolder en het Nationaal Ouderenfonds.

Uit de krant