Het zwemevenement vond voor de dertiende keer plaats.
Het zwemevenement vond voor de dertiende keer plaats. Foto: Bob Awick

Rand zwembad vol met bananen en bidons: zwemseizoen Sijsjesberg gestart

Sport

HUIZEN - In zwembad de Sijsjesberg heeft Zwem- en Polovereniging IJsselmeer afgelopen zaterdag traditioneel het zwemseizoen geopend met een zwemtraining van vijf of tien kilometer. 

Het is zaterdagochtend 08.30 uur. Het zwembad ligt er in het flauwe ochtendzonnetje verlaten en stil bij. Een eenzame eend dobbert in baan zes. Verder is het water rimpelloos. Maar niet voor lang.

De eerste lange afstandszwemmers en triatleten arriveren en net voor 09.00 uur staan 90 enthousiaste zwemmers klaar om vijf of tien kilometer te gaan zwemmen. De rand van het zwembad ligt vol met bananen, bidons en energybars. 

Drie uur
De zwemmers zwemmen achter elkaar 100 meter binnen een vooraf bepaalde tijd. Zwemmen ze sneller, dan is er meer rust, zwemmen ze langzamer, dan is er minder of zelfs geen rust. De meeste starten iedere twee minuten, de snelsten iedere anderhalve minuut. En zo wordt er 50 of 100 keer 100 meter gezwommen.

Na drie uur en twintig minuten komen de laatste zwemmers het water uit. Een warme douche, 25 liter zelfgemaakte soep en 255 broodjes zijn meer dan welkom na deze prestatie. Zwem- en Polovereniging IJsselmeer en zwembad de Sijsjesberg kijken terug op een mooi en geslaagd evenement. 

Uit de krant