Afbeelding
Foto: Hans Peijs

3 jaar cel voor fraude

Politie

HUIZEN - De rechtbank in Lelystad heeft de 61-jarige Almeerder die tussen 2015 en 2016 de persoonsgebonden budgetaanvragen (pgb's) van 7 gezinnen uit onder meer Huizen en Baarn vervalste veroordeeld tot 36 maanden celstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De 128.000 euro die de Almeerder bij de Sociale Verzekeringsbank aanvroeg en in eigen zak stak, moet hij terugbetalen. De rechtbank vindt het uiterst verwerpelijk dat de man als boekhouder misbruikte gemaakte van kwetsbare mensen. Daarmee laakt zij net als de officier van justitie een paar weken geleden de handelswijze van de Almeerder.

Eerder veroordeeld
De rechtbank legt de Almeerder naast de onvoorwaardelijke gevangenisstraf ook 6 maanden celstraf voorwaardelijk op, omdat zij wil dat de man na zijn detentietijd contact houdt met de reclassering. De Almeerder werd in 2012 al eerder voor een vermogensdelict veroordeeld.

De gedupeerden kregen pgb's om voor hun chronisch zieke of gehandicapte familieleden te zorgen. Daarnaast waren zij Arabisch sprekend en de Nederlandse taal niet machtig. Volledig vertrouwend op de Almeerder die als boekhouder tegen een laag tarief zijn diensten aanbood, stonden zij toe dat hij hun pgb beheerde.

Fraude
Wat de families niet wisten was dat de Sociale Verzekeringsbank het pgb geld niet op hun rekeningen stortte, maar op verschillende rekeningen van de Almeerder. In totaal 128.000 euro. De fraude kwam begin 2016 aan het licht toen een van de gedupeerden de Sociale Verzekeringsbank belde met de vraag of de bank het geld kon storten voor de dagopvang van hun dochter.

Tot grote verbazing van het slachtoffer bleek er helemaal geen geld meer op de rekening te staan. Alle geld was reeds overgemaakt. De Almeerder heeft altijd beweerd onschuldig te zijn. Niet hij maar zijn broer zou de fraudeur zijn. De rechtbank vindt dit verhaal geheel ongeloofwaardig, omdat daar geen enkel bewijs voor is.

Uit de krant