Tekening van Eri bij het verhaal van de boottocht naar Amersfoort over de Eem.
Tekening van Eri bij het verhaal van de boottocht naar Amersfoort over de Eem.
Column

Een Weens bleekneusje in Huizen

Historie

Oorlog in Oekraïne en in Nederland worden kinderen opgenomen in pleeggezinnen. Een parallel met honderd jaar geleden. Na de Eerste Wereldoorlog (1921) komen grote groepen kinderen vanuit Hongarije en Oostenrijk voor een kort verblijf naar Nederland om bij te komen van de gevolgen van een armoedig bestaan in het thuisland. De zogenaamde bleekneusjes. Ook in Huizen.

‘Het is alweer twee jaar geleden dat ik in Huizen was, en toch herinner ik mij alles zo helder alsof het gisteren was. Ik beschrijf in dit boek de ernstige, vrolijke en ook vaak domme streken die we uithaalden. Nu ik weer thuis ben, besef ik pas goed hoe mooi het bij u in Huizen was. Moge dit boek voor u een blijvende herinnering zijn aan’, Erika en Melanie Redlin, 1923.

Zo begint het verhaal van Eri. Erika Redlin (Eri) is een hen. Ze is 13 jaar als ze in Huizen komt en er drie maanden blijft. Zij schrijft haar ervaringen thematisch op. Het resultaat is een tot de verbeelding sprekend boekje met vrolijke tekeningen.

De aankomst in Huizen. Bij de halte in Huizen was het heel druk met Hollanders, groot en klein. De klederdracht vond ik grappig en de klompen klepperden zo hard op het plaveisel dat het daverde. Ik werd er dol van.

Eri beschrijft in haar boek het eten in een nette, eenvoudige kamer. Ze schrijft over een maaltijd die bestond uit gebakken botjes en aardappelen. Zoiets goeds hadden we thuis natuurlijk niet. Ze schrijft beeldend over het Huizer familieleven, over het spelen met leeftijdgenootjes, over de omgeving van Huizen tot aan de zee, de uitstapjes naar Hilversum en Amersfoort en de tocht met een botter naar Edam en Volendam.

In 1924 vertrok de laatste kindertrein terug naar Oostenrijk en was aan ruim 65.000 kinderen een verblijf in Nederland geboden.

Archief de Ratel
Het verhaal van een Weens bleekneusje, geschreven door Cor Vos, staat in de Ratel van december 2011, wat u kunt terugvinden op onze website (menu: Archief/ Kwartaalblad de Ratel).

Frits Egmond


Tekening van Eri bij het verhaal van de boottocht naar Amersfoort over de Eem.

Uit de krant