Verstilde avond op de Limitische Heide.
Verstilde avond op de Limitische Heide. Foto: Hans Nijenhuis

Goois Natuurreservaat krijgt 1,5 hectare bos tussen Huizen en Naarden

Natuur en Milieu

HUIZEN - Het Goois Natuurreservaat (GNR) heeft tussen Huizen en Naarden een bosgebied van 1,5 hectare in bezit. Het perceel grenst aan de Limitische Heide en de Naarder Eng. Het vormt een belangrijke schakel tussen de beide natuurgebieden.

De eigenaar, Stichting Lodewijk de Kort, heeft dit bos aan het Goois Natuurreservaat geschonken. “We zijn ontzettend blij met deze schenking, want het gebeurt niet elke dag dat er een fraai bos aan het beheer kan worden toegevoegd”, reageert het GNR. Als grond eenmaal onderdeel is van het Goois Natuurreservaat, is het voor altijd beschermd.

Het perceel maakt onderdeel uit van het Natuurnetwerk Nederland en is vermoedelijk in de jaren 30 van de vorige eeuw afgegraven. Het afgraven van zand vond toen volop plaats in het noordelijk deel van het Gooi; het zand werd verkocht en gebruikt voor de aanleg van woonwijken, wegen en spoorlijnen.

De bodem van de zandafgraving ligt ongeveer zeven meter lager dan de naast gelegen bossen van de Naarder Eng en dertien meter beneden de stuifduinen van de Limitische heide. Het bos heeft een hoge natuurwaarde. Na de zandafgraving is het gebied niet bewerkt. Daardoor is op de zandbodem in de afgelopen tientallen jaren - ongestoord en spontaan - een prachtig loofbos ontstaan. Omdat het dieper ligt dan de omgeving en er geen paden aanwezig zijn, heerst er een serene rust die goed is voor de bosfauna.

Uit de krant