Wijkagent Menno Mulder bij een donkere hoekwoning tijdens zijn ronde door de wijk. Hier kunnen inbrekers zo binnen en snel weer weg zijn met de buit.
Wijkagent Menno Mulder bij een donkere hoekwoning tijdens zijn ronde door de wijk. Hier kunnen inbrekers zo binnen en snel weer weg zijn met de buit.

Wijkagent over inbraken: 'Hoe meer obstakels, hoe minder kans'

Algemeen

HUIZEN - Met grote passen loopt wijkagent Menno Mulder richting zijn wijk. "Ik wil de lezers laten kijken naar hun wijk en woning door de ogen van een inbreker. Zo kunnen ze zien wat zij zelf kunnen doen om een woninginbraak te voorkomen", vertelt hij.

Vanaf het bureau dat om de hoek ligt, lopen we langs het fietspad het bruggetje over de wijk in. "Kijk, je ziet het al. Deze woning op de hoek is donker. Voor een inbreker is het duidelijk dat er niemand thuis is."

Dieven in de nacht
Als we de hoek om komen, lopen we naar de voordeur van de woning als dieven in de nacht. Het licht bij de deur gaat niet aan. "Hier hadden we dus zo in kunnen breken," zegt Mulder, "want een inbraak duurt echt maar een paar minuten."

Hij haalt een flyer tevoorschijn die helpt om de kans op een inbraak te verkleinen. Hij kruist aan: 'Duidelijk te zien is dat u tijdelijk van huis bent'. Daarnaast kijkt Mulder meteen naar het hang-en-sluitwerk van de voordeur.

Cilinder
"Dit is op zich nog niet het oudste en slechtste slot, maar voor een inbreker is dit wel makkelijk open te breken", legt hij uit. "Zie je de cilinder? Ze boren er een gaatje in en trekken hem er zo uit. Of ze gebruiken een schroevendraaier die ze in de cilinder steken en dan is hij er ook gemakkelijk uit te halen. Dan zijn ze binnen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant