Erna Kompier voert als nalatenschapscoach heel wat gesprekken aan de keukentafel.
Erna Kompier voert als nalatenschapscoach heel wat gesprekken aan de keukentafel. Foto: Bob Awick

Nalatenschapscoach helpt bij regelen nalatenschap

Bedrijven

HUIZEN Het is en blijft een lastig onderwerp: de dood en alles wat er bij komt kijken. Erna Kompier zet zich als nalatenschapscoach in om te helpen bij het goed regelen van je nalatenschap voordat je er niet meer bent of bij het afwikkelen daarvan.

Nalatenschapscoach is een relatief nieuw beroep. Het doel is om drempels te verlagen en de weg naar de notaris te vergemakkelijken. Vaak wordt gedacht dat een nalatenschapscoach pas in beeld komt als iemand is overleden, om te helpen bij de afwikkeling van een nalatenschap.

Rust
"Maar er is een eerder moment, ik kan ook helpen bij het regelen van de nalatenschap voordat mensen overlijden. Dan kunnen ze hun erfenis zelf bestemmen en is alles goed geregeld, dat geeft rust", aldus Kompier.

Zelf heeft ze een achtergrond in administratieve hulpverlening en is belastingconsulent. "Op een gegeven moment zag ik informatie over een opleiding voor nalatenschapscoach. Dat paste goed bij mij en mijn levenservaring. Ik heb de opleiding gevolgd en ben nu geregistreerd nalatenschapscoach."

Waarborg
Kompier is lid van de Coöperatie Gaandeweg die op dit moment in oprichting is. "We zijn allemaal onafhankelijke coaches, maar willen wel een landelijk netwerk met waarborg voor goede diensten bieden."

De kennis van een nalatenschapscoach is breed. "Indien nodig schakelen we een specialist in, bijvoorbeeld een notaris of fiscalist. Bij een derde van de nalatenschappen ontstaat ruzie. Dat is best wel veel. Door een nalatenschap van tevoren goed te regelen, kun je dit hopelijk voorkomen."

Levensdossier
Ze adviseert en begeleidt mensen ook om een Persoonlijk Levensdossier vast te laten leggen. "Daarin wordt alles opgenomen wat nuttig kan zijn voor de afwikkeling van de nalatenschap of de inwerkingtreding van een volmacht tijdens het leven." Op dit moment bied ik dit ter kennismaking voor 295 euro aan."

Na het overlijden kan Kompier ook bijstand verlenen met het afhandelen van de nalatenschap. "Dat kan heel praktisch zijn; denk aan het opzeggen van abonnementen, het afsluiten van sociale media en dat soort zaken, maar ook het begeleiden van de executeur."

Kennismakingsgesprek
"Het komt er eigenlijk op neer dat ik kan vertellen wat je moet regelen en waar ik je dan bij kan helpen." Omdat dit per persoon verschilt, start ze altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek, vaak aan de keukentafel.

"Daarin inventariseer ik de wensen en ga na wat er al geregeld is. Daarna kan ik laten weten wat het gaat kosten. Ook belangrijk vind ik dat er een klik is. Dat is wel van belang." Zie ook ernakompier.nl.

Uit de krant