Maaike Postma werkt in zorgcentrum de Bolder en wil graag een tovertafel voor de bewoners.
Maaike Postma werkt in zorgcentrum de Bolder en wil graag een tovertafel voor de bewoners. Foto: Bob Awick

Twee uur spinnen voor tovertafel De Bolder

Mensen

HUIZEN – Maaike Postma organiseert zondag 14 mei tussen 13.00 uur tot 15.00 uur een Spinning Marathon voor het goede doel. Met de opbrengst van de middag wil ze graag een tovertafel van 7.000 euro kopen voor zorgcentrum de Bolder.

Ruim dertien jaar is Maaike al werkzaam in de zorg. Sinds enkele jaren is zij actief in het zorgcentrum in Huizen. "Ik zorg dat de bewoners op tijd hun medicijnen krijgen, dat wonden verzorgd worden en dat zij op een fijne manier daar kunnen leven." Ze werkt veel met ouderen die lijden aan dementie

Bezuinigd
Ze constateert echter dat deze zorg onder druk staat. "De geldstromen zijn dusdanig teruggelopen dat ruimtes worden opgedoekt. Er moet bezuinigd worden en er verdwijnt steeds meer personeel", schetst ze. Door de bezuinigingen neemt de problematiek toe. "Er is meer onrust onder de bewoners."

Om een oplossing te kunnen bieden voor deze onrust ziet ze heil in de komst van een tovertafel. "Dat is een tafel waarop spelletjes en opdrachten gedaan kunnen worden. Er komt een groot wit kleed op de tafel. Een grote beamer schijnt dan bijvoorbeeld voorwerpen op de tafel."

Interactieve spellen
De interactieve spellen zijn speciaal ontwikkeld om de spelers te stimuleren in zowel fysieke als sociale activiteiten. "Het belang van de tovertafel is dat het bij de dementerende ouderen de apathie op een speelse manier doorbreekt en zowel beweging als onderlinge gesprekken stimuleert", vertelt de initiatiefneemster.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant