Pieter Hogenbirk is genomineerd als Stripmaker des Vaderlands.
Pieter Hogenbirk is genomineerd als Stripmaker des Vaderlands. Foto: Bob Awick

'Het gaat niet om wat, maar hoe je het tekent'

Mensen

HUIZEN - Pieter Hogenbirk is samen met Maaike Hartjes, Margreet de Heer en Robert van der Kroft genomineerd voor de titel Stripmaker des Vaderlands. De prijswinnaar wordt een ambassadeur voor de strips en van deze wordt verwacht dat hij strips zal promoten.

Tot 30 september kan er gestemd worden op stripmakerdesvaderlands.nl. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Stripfestival Breda op zaterdag 14 oktober.

Jaap & Jopie
Zelf maakte Pieter zijn nominatie bekend in zijn strip Jaap & Jopie in deze krant. "Ik vind dat een strip bij een krant hoort. Het is net zoiets als een column, maar dan getekend", zegt hij aan de grote tafel in het pop-up kunstkantoor aan de Kerkstraat waar hij momenteel werkt.

Zijn desk bestaat uit allemaal aan elkaar gezette kastjes en werkbladen. "We konden het hier alleen naar binnen krijgen als we het in stukken zaagden. Maar het is wel fijn om hier mijn eigen vertrouwde werkplek te hebben."

Werkplek
De tekenaar huisde voorheen in De Rookerij, maar dat pand werd verkocht om de aankoop van de Krachtcentrale mogelijk te maken. "Dat wordt straks onze nieuwe werkplek."

Pieter wilde ook tekenleraar worden. "Toen ik in mijn derde jaar zat en ik stage liep, wat overigens heel goed ging, zag ik dat een tekenleraar eigenlijk zelf niet meer zoveel tekende."

Tekenaar
"Ik had de keuze: of doorgaan en mijn diploma halen of dat extra jaar gebruiken om als tekenaar aan de bak te komen. Ik heb voor het laatste gekozen en er nooit spijt van gehad."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant